Gojković: Situacija je teška, složena i za brigu

Vesti 03. dec 202010:06 > 10:11
N1

Pokrajinski sekretar za zdravstvo AP Vojvodine Zoran Gojković ocenio je da je situacija izuzetno teška, složena i za brigu, uz upozorenje da svi pacijenti koji su u boilnicama imaju izuzetno tešku kliničku sliku i zahtevaju ozbiljan nadzor.

Gojković je za televiziju Prva rekao da u proteklih pet do sedam dana lekari vide posledice kupovine za „Crni petak“, jer 60 odsto od novoobolelih je u ženskoj populaciji, prvi put od početka epidemije.

Pokazuje nam se sad taj naš kupoholičarski mentalitet, ukazao je Gojković i naglasio da uprkos situaciji postoji optimizam da se može predupretiti „iskakanje iz sistema“ na vrhuncu epidemije.

„Bolnički kapaciteti su popunjeni, Banjica nam je opet u kovid sistemu, svi koji leže u bolnicima zahtevaju ozbijan nadzor, na kiseoniku su, respiratoru i potrebna im je intenzivna bolnička nega koja se ne može pružiti van“, upozorio je Gojković.

Od dnevnog broja zaraženih, 10 do 15 odsto zahteva hospitalizaciju zbog teške kliničke slike i neizvesnog ishoda lečenja, predočio je on i dodao da se i priprema kao privremena bolnica i Novosadski sajam.

Gojković je ukazao i da je veliki broj zdravstvenih radnika zaražen i ostali preuzimaju veći obim posla.

Prema njegovim rečima, svi moraju uključiti sve svoje resurse, pojedinci da nose maske, drže distancu, jer je izuzetno nepovoljni vremenski period i krenuće i drugi virusi.

„Grip još nije krenuo“, rekao je Gojković i dodao da je bila dobra odluka da se pređe na onlajn nastavu za starije razrede, jer su oni kod gripa veoma aktivni prenosioci.

Gojković je podsetio i da su najveće tekovine medicine vakcinacije i antibiotici, koji su preokrenuli životni vek ljudi.

„Do vakcinacije i antibiotika, ljudski vek je bio ispod 20 godina, a sada sa naukom, medicinom koja se bazira na prevenciji virusnih oboljenja vakcinacijom i lečenju bakterijskih infekcija antibioticima, životni vek je produžen na duže od 70 godina“, objasnio je on.

Više je umrlo ljudi od malih boginja u 20. veku nego od od svih nesreća, nedaća, ratova i nasilnih smrti i bez vakcinacije nećemo moći da izguramo celu priču, rekao je Gojković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.