Istraživanje: Srbija spada u zemlju sa veoma niskim uticajem terorizma

Vesti 03. dec 202009:32 > 09:38
N1

Prema izveštaju Globalni indeks terorizma 2020: Merenje uticaja terorizma, Instituta za ekonomiju i mir, Srbija spada u zemlju sa veoma niskim uticajem terorizma.

U tu grupu spadaju i Bosna i Hercegovina, Mađarska, Crna Gora, Bugarska, Albanija i Severna Makedonija. Prema tom istraživanju, među mesta sa najnižim uticajem terorizma su Hrvatska, Rumunija i Kosovo (koje je u istraživanju označeno kao država).

Među zemljama Evrope, BiH je zabeleženila rekordan napredak u 2019. godini. Zemlje koje ostaju u vrhu sa veoma visokim uticajem terorizma su Avganistan, Irak i Nigerije, a sa visokim uticajem su Sirija, Somalija, Jemen, Pakistan, Indija, Demokratska Republika Kongo, Filipini, Mali, Burkina Faso, Kamerun, Egipat, Mozambik, Libija, Centralnoafrička Republika, Turska, Kolumbija i Šrilanka.

Navodi se da su u 2019. četiri terorističke grupe bile odgovorne za većinu smrti u terorističkim napadima – Talibani, Boko Haram, ISIS i Al Šabab i dodaje se da su te grupe bile odgovorne za 7.578 smrti, odnosno 55 odsto žrtava terorističkih napada.