Pet pacijenata preminulo u Opštoj bolnici u Leskovcu, zaražen 71 zaposleni

Vesti 02. dec 202015:03 > 15:08
N1

U leskovačkoj Opštoj bolnici je tokom noći umrlo petoro kovid pacijenata iz tog grada i okoline, a na respiratorima je četvoro, od kojih dvoje u veoma teškom stanju, potvrđeno u toj zdravstvenoj ustanovi.

Koronavirusom je inficiran 71 zaposleni u bolnici, a u izolaciji su 104 od ukupno 1.366 lekara, medicinskih sestara i tehničara, službenika i pomoćnog osoblja.

Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević rekao je da je broj zaraženih medicinskih radnika utvrđen posle masovnog testiranja antigenskim testom i da skoro nema bolničke službe u kojoj nema inficiranih.

„Pored inficiranih virusom, u izolaciji su i sve njihove kolege s kojima su bili u kontaktu. Ponovo će biti testirani i svi koji u međuvremenu nisu zaraženi vratiće se na posao“, kazao je Dimitrijević.

Ukazao je da nedostaju stručni kadar i pomoćno osoblje.

„Primaćemo nove ljude na dva do tri meseca pošto smo dobili saglasnost Ministarstva zdravlja. Medicinske radnike ćemo povlačiti s Nacionalne službe za zapošljavanje i svi će raditi u kovid bolnici. Tamo nam je potrebna pomoć, jer smo u samoj bolnici drastično smanjili broj intervencija i samo radimo hitne operacije na hirurgiji i urologiji“, rekao je Dimitrijević.

Pozvao je volontere da se jave Opštoj bolnici.

„Neki su se već javili i rade u kovid-bolnici kao spremačice, čistačice, obični radnici… Najbitnije je da oni najpre prođu obuku oblačenja i svlačenja zaštitne opreme“, naveo je direktor.

U kovid-odeljenju pri Opštoj bolnici u Leskovcu se leči 161 pacijent, a kapacitet je 180.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, za 24 sata testirano je 580 stanovnika Jablaničkog okruga, a kod 146 rezultati su bili pozitivni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.