Minić: Vlastima u Beogradu poručeno da je EU glavni politički partner

Vesti 02. dec 202013:45 > 13:52
N1

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić je izjavila da je najnovijim Nacrtom zaključaka Saveta ministara Evropske unije o Srbiji, koji treba da bude usvojen 8. decembra, vlastima u Beogradu još jednom poručeno da moraju aktivno i nedvosmisleno da ističu ulogu EU kao glavnog političkog i ekonomskog partnera u obraćanju javnosti.

Minić je kazala da Savet ministara EU od zemalja regiona očekuje konkretne rezultate i traži da hitno pristupe suštinskim reformama u rešavanju zaostajanja u vladavini prava, osnovnih prava, jačanju demokratskih institucija i reformi javne administracije, kao i u pogledu ekonomskih kriterija.

Na pitanje kakve poruke su konkretno poslate vlastima u Beogradu, Minić kaže da su za napredak Srbije u evrointegracijama neophodni napredak u vladavini prava i osnovnih prava, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

„Kao drugo, mada Vlada Srbije deklarativno i dalje ističe integraciju u EU kao svoj strateški cilj, od nje se očekuje da se zaista posveti promovisanju evropskih vrednosti i da aktivno i nedvosmisleno ističe ulogu EU kao glavnog političkog i ekonomskog partnera u obraćanju javnosti“, ocenila je predsednica Evropskog pokreta.

„U ovim zaključcima, komunikacija s javnošću se popela na sam vrh liste preporuka kada se radi o Srbiji. Implicitno, to je direktan upit da li su namere Srbije da jednog dana postane članica evropskog bloka ili samo taktičko poigravanje između različitih strateških partnera kojima se, za razliku od poruka ka EU, šalju moćne poruke o večnom prijateljstvu i bratstvu i neumereni izrazi zahvalnosti“, kazala je Minić.

Na pitanje da li je Srbija napravila bilo kakav pomak na putu evrointegracija od poslednjeg izveštaja Evropske komisije, 6. oktobra, Minić je kazala da „ukoliko je neki napredak ostvaren, onda se to vrlo uspešno krije od javnosti“.

Upitana kad se može očekivati otvaranje novih poglavlja i nastavak razgovora o već otvorenim poglavljima, predsednica Evropskog pokreta je kazala da ništa ne ukazuje da bi se to uskoro moglo desiti.

„U EU ima onih koji smatraju da bi bilo opasno Srbiju još više udaljiti od evropskog puta. S druge strane, otvoriti pregovore o nekom novom poglavlju koje je formalno adekvatno pripremljeno, bilo bi nagrada za odsustvo sveopšteg napretka na evropskom putu, pa čak i vidljive volje da se takav napredak ostvari. Sve zavisi od vaganja između ova dva moguća ishoda u Briselu“, ocenila je Minić.

Na pitanje da li Srbija može da postane članica EU do 2025. godine, kako to najavljuje premijerka Ana Brnabić, Minić kaže da bi se to teorijski moglo desiti kada bi se stvorile „dramatične“ međunarodne okolnosti u našem širem okruženju, koje obuhvata Bliski Istok, Zakavkazje i Severnu Afriku, kao kada su zbog strateških interesa Rumunija i Bugarska svojevremeno ubrzano primljene u EU.

„Dakle, teško da se to može desiti našom zaslugom“, kazala je Minić.