Ambasador Palestine: Otvaranjem kancelarije u Jerusalimu Srbija ništa ne dobija

Vesti 02. dec 202012:30 > 13:20
N1

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan je ocenio je da je "nedopustivo i neprihvatljivo" najavljeno otvaranje kancelarije predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu, kao i da tim potezom "Srbija neće ništa dobiti, već samo može da izgubi". "Ako neko želi da aktivira ekonomske odnose sa Izraelom, neka to učini u Tel Avivu, koji je centar svih zbivanja u toj zemlji", istakao je on.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić izjavila da je kancelarija predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu „spremna“ i da se traži „pogodan trenutak“ da tamo otputuje da bi ozvaničila početak njenog rada.

„To je neprihvatljivo i nedopustivo, je jer je Jerusalim okupirani grad. Vidite ambasador Izraela u Beogradu daje izjavu da Izrael priznaje Kosovo, i ovde neko nagrađuje Izrael tako što otvara kancelariju u okupiranom gradu. A Palestina, koja nije priznala Kosovo, se kažnjava na taj način. To neko od srpskih političara zaista treba da objasni“, naglašava Nabhan.

POVEZANE VESTI

Dodaje da je Jerusalim za palestinski narod „crvena linija“, kao i da je to pitanje o kome treba da se pregovara između Palestine i Izraela.

„Oko Jerusalima se pregovara i niko nema prava tu da se meša i da pre vremena nešto preduzima“, ističe Nabhan.

Odbacuje objašnjenje Privredne komore Srbije i podvlači da tu ne može da postoji kancelarija ove institucije, jer Jerusalim „uopšte nije ekonomski centar“,  kao i da taj grad ima reputaciju „tradicionalnog verskog centra“.

„Ako neko želi da aktivira ekonomske odnose sa Izraelom, neka to učini u Tel Avivu, koji je centar svih zbivanja u toj zemlji. To nosi poruku u smislu kao što su Amerikanci uradili, da priznaju Jerusalim kao glavni grad, što nije dopustivo pre nego što se postigne završno rešenje. 

Na pitanje šta se krije iza ove odluke Vlade Srbije, Nabhan odgovara da to „verovatno premijerka Brnabić zna“.

„Ja ne vidim šta tu Srbija dobija. Umesto da dobija, ona tu gubi. Gubi tradicionalne prijatelje koji su Srbiju podržavali po pitanju Kosovo“, istakao je on.

Kaže da nije kontaktirao sa srpskim državnim vrhom, ali da je ranije otvoreno ove stavove preneo predsedniku Vučiću nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Što se tiče budućeg stava Palestine prema pitanju Kosova, on ističe da se on zasniva na rezoluciji UN 1244 i da se neće menjati.

„Odnos Palestine prema Srbiji se neće promeniti. Mi sa Srbijom gajimo dobre i prijateljske odnose i to će i nadalje trajati. Prijatelji smo sa srpskim narodom i to će ostati, a vlade se mogu menjati“, zaključuje Nabhan.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: