Mihajlović: Važno je da se čuje glas žena tamo gde se donose odluke

Vesti 02. dec 202010:38 > 10:44
N1/arhiva

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je za magazin "Kord" da je važno da se ženski glas čuje tamo gde se donose odluke, preneo je kabinet potpredsednice Vlade.

Zorana Mihajlović je u intervjuu za specijalno izdanje tog magazina posvećenog rodnoj ravnopravnosti i položaju žena u društvu rekla da veruje da će Vlada sa većim brojem ministarki poslati jasnu poruku da se Srbija razvija u društvo jednakih šansi za sve.

„Važno je da se ženski glas čuje na mestima na kojima se donose odluke i sigurna sam da će žene u Vladi dokazati svojim znanjem i posvećenim radom da mogu da povedu Srbiju napred“, istakla je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala i da nema dovoljno žena na rukovodećim pozicijama u sektoru rudarstva i energetike, što predstavlja gubitak za te kompanije.

Navodeći da je, dok je bila na čelu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 43 odsto žena bilo na pozicijama odlučivanja, Zorana Mihajlović je ukazala da je u Ministarstvu rudarstva i energetike zatekla samo 18 odsto žena na tim pozicijama i da će se to menjati.

Prema njenim rečima, u Elektroprivredi Srbije samo 13 odsto žena zauzima pozicije u najvišem menadžmentu, dok EMS spada u vodeće energetske kompanije u svetu, sa 56 odsto žena na vodećim pozicijama.

„Ženama nije lako, jer posle smene na poslu, njih čeka još jedna neplaćena smena kod kuće, u brizi o deci i domaćinstvu. To im ne ostavlja vremena da se posvete sebi, napredovanju na poslu, zdravlju ili rekreaciji. Na stvaranju boljeg balansa između privatnog i poslovnog života moramo više da radimo“, istakla je Zorana Mihajlović.