Mekarti: Odnosi će se poboljšati, važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore

Vesti 01. dec 202019:05 > 19:13
N1

Regionalni direktor za Evropu Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) Pol Mekarti (Paul McCarthy) ocenio je da će se odnosi Crne Gore i Srbije se poboljšati nakon što nova crnogorska vlada preuzme dužnost, ali će biti važno da Srbija poštuje suverenitet Crne Gore, što obuhvata i održavanje crnogorske prozapadne orijentacije.

Mekarti je za Glas Amerike kazao da ga nije iznenadilo pogoršanje odnosa dve zemlje posle odluke odlazeće crnogorske vlade da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi za nepoželjnu osobu „zbog mešanja u unutrašnja pitanja zemlje“.

„Odnosi Beograda i odlazeće vlade na je čijem čelu Demokratska partija socijalista (DPS) su loši već duže vreme, barem od 2016. godine. Dodatno su se pogoršali posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Zbog toga nisam bio u potpunosti iznenađen ovim razvojem događaja“, rekao je Mekarti.

Odluku Podgorice da Božovića proglasi za personu non grata, Mekarti vidi kao „poslednji čin“ odlazeće vlade prema Beogradu.

„Mislim da DPS veruje da je Beograd odgovoran za njegov poraz na izborima. S druge strane, ne može se isključiti provokativan potez Beograda iza kulisa kao jedan povod“, istakao je Mekarti.

Stručnjak je izrazio nadu da će buduća crnogorska vlada ostati na prozapadnom putu.

„Da bi se to osiguralo, potreban je snažan ponovni angažman SAD i Evropske unije u Crnoj Gori. U suprotnom, autoritarni akteri nastaviće da ispunjavaju vakuum“, upozorio je Mekarti.

Takođe je izrazio nadu da će se nova vlada pozabaviti „endemskom korupcijom koja podriva demokratski sistem zemlje“ i koja je Crnu Goru izložila „malignim spoljnim akterima kao što su Kina i Rusija“.