021.rs: Građani sa kašnjenjem dobijaju rešenja o karantinu

Vesti 01. dec. 202016:40 > 16:46
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pojedini Novosađani dobili su rešenja o meri karantina u kućnim uslovima od sanitarne inspekcije nakon sedam ili čak 10 dana otkako su otišli u izolaciju, piše portal 021.rs.

U državnim organima za 021.rs su potvrdili da ima kašnjenja u dostavi rešenja, ali da to ne bi trebalo da bude problem za građane jer i dalje stižu u roku od 14 dana koliko su u izolaciji, a ti papiri su im, kako kažu, neophodni tek nakon što napuste karantin, kako bi regulisali bolovanje, tj. odsustvo sa posla.

Kako su za portal ispričali građani, u izolaciji se nalaze od 21. ili 23. novembra nakon što im je jedan od članova domaćinstva oboleo od virusa korona, a rešenja im je dostavio poštar u ponedeljak, 30. novembra ili danas, 1. decembra, što je sedam ili 10 dana od ulaska u karantin.

U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, odnosno sanitarnoj inspekciji kažu za 021.rs da do zastoja dolazi zbog velikog broja rešenja dnevno koja se ovih dana pišu i prosleđuju.

Kako navode, procedura je takva da spisak osoba koje treba da idu u karantin pravi Institut za javno zdravlje Vojvodine i to prosleđuje sanitarnoj inspekciji, nakon čega inspektor izdaje rešenje i šalje se preko pošte na dostavu koja mora biti lična na adresu, tako da je za sve to potrebno da prođe više dana od momenta kada se ustanovi da je neki član porodice zaražen.

Za 021.rs kažu da građani ne treba da brinu da će biti kažnjeni ako nemaju odmah ovo rešenje, ali i da su i bez ovog pismenog rešenja u obavezi da budu u kućnom karantinu od 14 dana na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, otkako su zabeleženi kao kontakt zaražene osobe i da ukoliko se ispostavi da nisu u izolaciji preti im kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

U sekretarijatu kažu da je važno da rešenje stigne u roku od 14 dana, kako bi građani posle izlaska iz karantina sa tim dokumentom mogli da regulišu svoje odsustvo sa posla kod poslodavca.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.