Miletić: Zakon o istopolnom partnerstvu pojedincima rešava životne situacije

Vesti 01. dec. 202016:13 > 17:32
Podeli:
Izvor: N1

Goran Miletić iz organizacije "Civil Right defenders" izjavio je u Danu uživo da bi se usvajanjem zakona o istopolnom partnerstvu rešile neke životne situacije za osobe istog pola koje žive u bračnoj zajednici. On je istakao da njegovo usvajanje ne bi donelo ništa krupno ni zastrašujuće, već da bi se samo pomoglo pomenutim osobama da ostvare svoja prava koja imaju osobe koje su u heteroseksualnim zajednicama.

Podsetimo, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu.

„Meni ovo nije iznenađenje, pošto 15 godina pričamo o tom zakonu. Mnogi kvazi argumenti koji se upotrebljavaju protiv ovog zakona su postali izlizani, a građanima je postalo dosadno da slušaju da je to protiv tradicije. To je tema koja je ‘prežvakana’ mnogo puta, i sada je došlo vreme da se da pravo nekim našim građanima i građankama da žive u zajednici“, rekao je Miletić.

POVEZANE VESTI

On navodi da ostaje da se vidi da li će sama najava biti pretočena u drugi i treći korak.

„Drugi korak je sačinjavanje teksta zakona, dok je treći usvajanje u Vladi Srbije i u Skupštini Srbije“, pojašnjava on.

Napominje da je ovaj zakon deo Strategije borbe protiv diskriminacije, koji je Vlada Srbije usvojila i koji je istekao 2017. godine. Kako ističe, Strategija je prestala da važi, a nova nije usvojena.

„Tim zakonom će biti utvrđene neke životne činjenice. Kada se dve osobe istog pola odluče da žive duži vremenski period zajedno, tu postoji gomila životnih situacija. Kada oni stiču imovinu zajedno, šta se dešava sa imovinom kada se raziđu, pravo nasledstva, poseta u bolnicama i još gomila situacija koje se mogu desiti, a koje su zagarantovane ljudima koji su u heteroseksualnoj zajednici“, objašnjava Miletić.

U trenutnoj situaciji, precizira on, osobama koje su istog pola a koje žive i po 30 godina zajedno, ništa od toga nije zagarantovano.

„Naročito su bolne situacije u kojima ljudi stiču imovinu celog života, a ne mogu da je naslede ni na koji način jedno drugoga. I to su situacije koje treba srediti“, kaže Miletić.

„Tu nema ništa novo i nema ništa što građani koji su u heteroseksualnim zajednicima već ne koriste. To će biti regulisano na potpuno isti način“, naglašava Miletić.

Govoreći o pitanju dece i da li će planirani zakon i to definisati, on odgovara da prema njegovim informacijama ta tema se najverovatnije neće uređivati u ovom zakonskom rešenju.

Komentarišući reakcije društva i političara na ovaj zakon, Miletić navodi da „neki političari smatraju da na ovome mogu da dobiju konzervativne glasove i da zaplaše ljude kao da će se nešto veliko i krupno desiti kada se usvoji ovaj zakon“.

„Mi smo tu situaciju imali pre 11 godina, i onda su crkva i verske zajednice digle halabuku i ‘pritisle’ predsednika i premijera da se povuče taj zakon“, podsetio je Miletić.