Astra: Povećan broj žrtava trgovine ljudima, vrebaju se preko lažnih oglasa

Vesti 01. dec 202015:35 > 15:47
Shutterstock

Organizacija Astra saopštila je povodom 2. decembra, Međunarodnog dana ukidanja ropstva, da je prema prošlogodišnjim podacima organizacije Anti-slavery International, 40 miliona ljudi i dalje u takvom statusu, a da tri četvrtine čine žene i devojčice.

U saopštenju Astre navodi se da je povećan broj žrtava trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i da je samo njihov tim ove godine identidikovao 31 žrtvu trgovine ljudima, od kojih su 24 bile žrtve u cilju radne eksploatacije, a među njima je 19 stranih državljana. 

Prema zvaničnim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, do kraja oktobra u Srbiji je identifikovano 48 žrtava trgovine ljudima, od toga su 23 žrtve deca – 15 devojčica i osmorica dečaka, koji su žrtve seksualne eksploatacije, prinudnih brakova, prinudnog prosjačenja i prinude vršenja krivičnih dela. 

Većinu žrtava prinudnog rada čine muškarci, a oni su najčešće eksploatisani na građevini ili u poljiprivredi, dok se radna eksploatacija žena obavlja u zetvorenim, privatnim prostirima i zato je manje vidljiva. Žrtve seksualne eksploatacije u većini slučajeva su žene i decojčice, a uz to su često i radno eksploatisane. 

Dodaje se da je koronavirus trgovinu ljudima učinio manje vidljivom i zbog toga što se veliki deo aktivnosti trgovaca ljudima obavlja posredsvom interneta i društvenih mreža, a žrtve se vrebaju preko lažnih oglasa za posao.