Kisić Tepavčević: EU spremna da pomogne u zapošljavanju i socijalnoj inkluziji

Vesti 01. dec 202014:12 > 14:17
Tanjug/Ministarstvo za rad

Srbija i ubuduće može da računa na podršku Evropske unije na polju zapošljavanja, socijalnih pitanja i socijalne inkluzije tokom ovih teških vremena koje je obeležila pandemija kovid-19, istakao je šef Delegacije EU Sem Fabrici u razgovoru sa ministarkom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević i Fabrici razgovarali su o unapređenju saradnje, kao i aktivnim merama zapošljavanja, podrške ranjivim grupama poput Roma i upravljanje migrantskom krizom, sa akcentom na zaštitu maloletnika bez pratnje, saopštilo je Ministarstvo.

„Zahvalni smo na saradnji i podršci EU po pitanju izgradnje kapaciteta u oblasti zapošljavanja, podršci Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kao i u oblasti zapošljavanja mladih i teže zapošljivih kategorija, kao i inkluziji Roma, i podršci sistemu socijalne zaštite u radu sa migrantskom populacijom“, istakla je Kisić Tepavčević.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koordinira aktivnostima državne uprave u Poglavlju 2 – Sloboda kretanja radnika i Poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, navela je ona.

Prema rečima Kisić Tepavčević, predstavnici tog ministarstva učestvuju u radnim grupama i aktivnostima za realizaciju akcionih planova za veći broj poglavlja od kojih su ključna Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost, kao i u praćenju sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Fabrici je podsetio da je Evropska komisija usvojila Ekonomsko- investicioni plan za zapadni Balkan, koji predstavlja značajan program podrške za radna mesta u malim i srednjim preduzećima koje će finansirati EU.