Uručena odlikovanja porodicama posthumno odlikovanih medicinskih radnika

Vesti 01. dec 202013:01 > 13:12
Podeli:
Izvor: Tanjug / Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja članovima porodica posthumno odlikovanih lekara i medicinskog osoblja povodom Dana primirja u Velikom ratu.

Kako se navodi u saopštenju, zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su profesor na Medicinskog fakultetu Dragan Marković, koji je radio na Kliničkom centru Srbije (KCS), kao i načelnik Polikliničke službe za pulmologiju KCS Vladimir Žugić.

Odlikovana ja i specijalista ginekologije Doma zdravlja u Nišu Biljana Natić Ljumović, šef urologije Opšte bolnice u Ćupriji Goran Ivanković, specijalista ortopedije Opšte bolnice u Čačku Vojkan Šuluburić, specijalista interne medicine iz Varvarina Miroslav Vasić, specijalista za plućne bolesti iz Varvarina Dragoslav Arsić i stomatolog iz Beograda Miroslav Jovanović.

Ista medalja dodeljena je posthumno i specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije Milanu Mileusniću i medicinskoj sestri iz Doma zdravlja u Sjenici Slavici Gujanici.

Odlikovanja i pripadnicima Vojske Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja pripadnicima Vojske Srbije (VS) za zasluge u suzbijanju epidemije koronavirusa, ali i povodom 21. godišnjice bitke na Košarama.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, ordenom Belog orla sa mačevima drugog stepena odlikovan je potpukovnik Dragutin Dimčevski, jedan od komandanata odbrane državne granice kod karaule Košare tokom NATO agresije 1999. godine.

Ordenom Belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovani su zamenik komandanta Komande za obuku, brigadni general Jelesije Radivojević i komandant privremenih kovid bolnica Beogradski sajam i Beogradska arena, pukovnik Radivoje Anđelković.

Upravniku Vojne bolnice Novi Sad, koja se nalazi u sistemu kovid bolnica, pukovniku Draganu Korigu uručen je orden Zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena, dok je komandant Vojne bolnice Karaburma pukovnik Ivo Udovičić odlikova Zlatnom medaljom za zasluge.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovan je komandant privremene kovid bolnice Čair u Nišu, potpukovnik Zoran Smiljković dok su srebrne medalje za zasluge dobili načelnik Instituta za epidemiologiju Vojnomedicinske akademije pukovnik Srđan Lazić, načelnik Odeljenja u Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA pukovnik Petar Ćurčić, upravnik Vojnomedicinskog centra Karaburma potpukovnik Milan Mladenović i načelnik Centra za hitnu pomoć VMA potpukovnik Milan Jovanović.

Isto priznanje dodeljeno je i potpukovniku Negovani Ivankoviću, nastavniku na Univerzitetu odbrane, angažovanom tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Rusije i zastavniku prve klase Momčilu Mariću, načelniku Servisa za održavanje Vojnomedicinske akademije.

Srebrnom medaljom za zasluge odlikovani su i zastavnik Miroslav Ljiljak, angažovan na sprovođenju mera obezbeđenja Doma učenika srednjih škola „Patrijarh Pavle“ i privremene kovid bolnice Vojnomedicinskog centra Karaburma, zastavnik Goran Petrović, angažovan na sprovodjenju mera obezbeđenja Kliničkog centra Kragujevac i zastavnik Jovica Deljanin, angažovan na organizaciji sprovodjenja mera za sprečavanje širenja zarazne bolesti kovid-19.

Uručene su i srebrne medalje za hrabrost „Miloš Obilić“ potpukovniku Borislavu Krnjajiću, angažovanom na sprovođenju mera obezbeđenja graničnih prelaza, migrantskih centara, kao i prihvata državljana Srbije pristiglih iz inostranstva, i kapetanu Tomi Zoriću, angažovanom tokom realizacije zadataka sa pripadnicima Oružanih snaga Rusije.

Odlikovanja su dodeljenja povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu.