Nepovoljna situacija u Kraljevu, kovid u Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji

Vesti 01. dec 202010:03 > 10:22
Podeli:
Izvor: N1

U Kraljevu je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali je tokom vikenda bila nešto bolja, a koronavirus je ušao i u Gerontološki centar u Mataruškoj Banji, gde je prema poslednjim podacima zaraženo 15 korisnika i četvoro zaposlenih.

Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba u Kraljevu Radovan Čekanac rekao je da je situacija u tom centru za sada pod kontrolom, ali da će ustanova biti pod epidemiološkim nadzorom.

Čekanac kaže da su najveća žarišta trenutno u Kraljevu u porodicama, kao i da su bile rizične neke slave.

„Imali smo Aranđelovdan gde su nakon slave oba domaćina ispoljila simptome, a kada smo testirali sve kontakte koje su oni prijavili sa slave nakon četiri dana svi su oni bili pozitivni“, kaže Čekanac.

Prema njegovim rečima, veliki broj zaraženih ima manje od 50 godina i oni se nešto bolje nose sa kovidom 19.

Čekanac je naveo da se stanje u kraljevačkoj bolnici menja iz sata u sat, da je trenutno 68 hospitalizovanih, osmoro na intenzivnoj nezi.

U kraljevačkoj kovid bolnici kažu da slobodnih mesta ima, ali zabrinjava to što je sve teže obezbediti dovoljan broj medicinskog osoblja koji bi brinuo o pacijentima. Trenutno je više od 130 medicinskih radnika ili zaraženo ili je u izolaciji zbog kontakta sa obolelim.

Zvanične brojke koje je saopštio kraljevački krizni štab kažu da je u novembru zaraza koronavirusom potvrđena kod 2.811 Kraljevčana, a preminule su 33 osobe.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.