Gojković: Novinar mora da postavlja pitanja, neki političari nemaju tu svest

Vesti 01. dec 202010:21 > 10:38
Maja Gojković
Tanjug / Jaroslav Pap

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je da je u novinarstvu velika opasnost pojava lažnih vesti ali da je to nešto sa čime sama struka mora da nađe način da se izbori.

Za Prvu televiziju ministarka je rekla da poštuje novinarsku profesiju i da svaka vest mora da bude „istinita, objektivna, pravovaljana i odmerena“.

Ona je rekla da „ministar kulture ne sme da se meša u uređivačku politiku. Sama struka mora naći rešenje da se izbori sa lažnim vestima“.

Upitana o bezbednosti novinara, ministarka je rekla da je formirana radna grupa za njihovu bezbednost, jer svaki novinar mora da se „oseća bezbedno“.

„Novinarstvo je važan stub demokratije Srbije. Novinari moraju slobodno postavljati pitanja i dobijati odgovore. Pojedini političari nemaju tu svest, a to je primer bahatog odnosa prema novinarima i to je ono što stvara nesigurnost“, rekla je ministarka.

Ministarstvo kulture i informisanja predložilo je u novembru Kriznom štabu da se bioskopi, pozorišta i ostale ustanove kulture izuzmu i da ne budu obuhvaćeni novim merama u borbi protiv pandemije.

Gojković je rekla da je „stala na stranu“ glumaca, jer je njen posao da „štiti esnaf koji politički pokriva“.

„Na meni je da ubedim stručni deo Kriznog štaba da je važno da kultura opstane, jer pozorišta i bioskopi nisu prostori i žarišta širenja korone“, rekla je ona i dodala da veliku podršku u tome ima od ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević.

Ministarka se osvrnula i na reviziju fondova koje je to Ministarstvo zahtevalo od institucija kulture i rekla da je važno da gradjani Srbije znaju šta poseduju u muzejima i galerijama i da je zakonska obaveza da se izvrši popis svega što imaju.