Antić o onlajn školi: Mere kasnile, niko se nije potrudio oko praktične nastave

Vesti 30. nov 202018:12 > 18:43
N1

"Niko se nije preterano potrudio kad je praktična nastava u pitanju, nismo dali sve od sebe da se praktična nastava kvalitetno odvija i to je primedba svih profesora u srednjim stručnim školama", kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže, mere su zakasnele i tek kada se videlo da sistem ne može da funkcioniše prešlo se na online sistem.

„Ogroman broj nastavnika se razboleo, 10 odsto nastavnika je bolesno od kovida, kao i veliki broj đaka… Niste mogli da ih ocenite, gledali ste da održite nastavu i da deci preneste znanje kako možete.  Ljudima koji idu na zanate je teško bez praktične nastave“, rekao je.  

Navodi da će se nedostatak praktične nastave teško nadoknaditi.

POVEZANE VESTI:

„Kako ako 6 meseci niste išli u školu na proleće, a ni sada nemate adekvatnu nastavu. Kako ćete da nadoknadite u trećoj ili četvrtoj godini, teško. Ja mislim da će učenici biti prinuđeni da posle nastave ili završetka školovanja da idu na praktičnu nastavu da bi to znali“, smatra. 

Smatra i da je pitanje ocenjivanja učenika trebalo bolje da bude rešeno. 

„Ocenjuju se eseji, panoi, domaći radovi, da se prati rad učenika, imate pravo da zakažete kontrolni i test, ali to je stvar volje nastavnika da li će biti kod kuće ili u školi. Mi smatramo da je ministarstvo trebalo da predvidi i da već reši da ima plan i program, da obuči nastavnike i decu. Ništa to nije razvijeno kako valja i treba, ja dolazim iz učionice, nisam čovek koji sedi u fotelji i raspravlja“, poručuje Antić.  

Rešenje je bilo da se mere uvedu pre 15 dana, kada su srednje stručne škole tražile, navodi Antić.

„Ja sam pisao da je mnogo nastavnika dobilo kovid, ja mislim da je to zakašnjenje, iako je premijerka rekla da su deca najbezbednija u školi, ali nisu nastavnici najbezbedniji. Svi prebacuju samo na nastavnike, ja apelujem da dobijemo ono što nam treba, to je makar novogodišnja nagrada, da bi se potkrepili računarom“, kaže on. 

Na pitanje da li su sve škole opremljene za onlajn nastavu, Antić kaže da nisu.

„Nemamo mi neku veliku opremljenost, računari su praistorijski, iako internet postoji, tableti su dobijeni. Ne postoji u svakoj učionici računar, tehnički smo izuizetno neopremljeni, mada postoje škole koje su dobro opremljene“.  

Kaže i da se od proletos, kada se prvi put prešlo na onlajn nastavu, do sada nije mnogo toga promenilo.

„Nisam primetio da je tehničlka opremljenost poboljšana. Ministarstvo i vlada bi trebalo da opreme škole, da obuče nastavnike i učenike“, zaključuje.