Crna Gora ostaje pri svome, Jakšić kaže – Srbija popustila, profitirao Vučić

Vesti 30. nov 202017:59 > 19:41
Printscreen

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji pozdravio je odluku Vlade Srbije da povuče odluku o proglašenju ambasadora Crne Gore za nepoželjnu osobu i pozivao Crnu Goru da uradi isto. Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da svoju odluku nece povući.

Odluka da je Vladimir Božović nepoželjan u Crnoj Gori ostaje na snazi. Iz crnogorskog ministarstva spoljnih poslova kažu da pozdravljaju odluku Vlade Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore – jer za to nije ni bilo razloga, budući da se Tarzan Milošević nije mešao u unutrašnja pitanja Srbije.

„Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u crnogorskoj istoriji“, kaže se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

POVEZANE VESTI

Proterivanje ambasadora Vladimira Božovića je politički čin, kaže doskorašnji ministar spoljnih poslova, a sad predsednik srpskog parlamenta Ivica Dačić. A sami razlozi koje navodi ministarstvo spoljnih poslova Crne Gora za Dačica su diskutabilni.

„Ako bi to tako bilo mi bismo onda svaki dan ovde trebalo da poterujemo nekog ambasadora. Čekaj, šta sve oni govore o Kosovu. Pa nije valjda da je Mojkovačka bitka i Podgorička skupština nešto što je teže od narušavanja tetorijalnog integriteta i suverenita Srbije“, prokomentarisao je Dačić.

Na izjavu komesara za proširenje Olivera Varheljija koji pozdravlja odluku Vlade Srbije da ne proterera ambasadora Miloševica i pozivu da Crnu Goru da uradi isto, Crna Gora odgovara da je komesar ovog puta „propustio da, pre izrečene sugestije, barem razmeni osnovne informacije“.

U Evropskoj komsiji odgovaraju da su onu svoju poruku poslali.

„Poštovanje dobrosusedskih odnosa je kamen temeljac procesa proširenja i pridruživanja i stabilizacije. Srbija i Crna Gora se solidno kreću ka pristupanju Evropskoj uniji. Evropska unija poziva na izbegavanje onih dela koja bi narušila međusobne odnose, očuvanje dijaloga, međusobno poverenje, što je veoma važno na putu ka Evropskoj uniji“, poručila je portparolka Evropske komisije nadležna za proširenje Ana Pisonero.

Odluka crnogorskih vlasti da proteraju Božovića deluje prenagljeno i osvetnički, kaže novinar Boško Jakšić, ali dodaje i da je Vučić odlukom da u Beogradu ostane Tarzan Milošević diplomatski profitirao.

„Vučić je u ovoj situaciju iskoristio da se pokaže kao mirotvorac, kao neko ko diplomatski ne želi da doliva ulje na vatru…da na treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu. On je zabeležio diplomatske poene i pohvaljen je od komesara Varheljija, pa možemo da pretpostavimo da je sve to bila iskonstruisana situacija baš da bi se došlo do tih pohvala“, kaže Jakšić.

Novi sukob Beograd i Podgorice odvija se samo nekoliko dana pre formiranja nove Vlade Crne Gore u kojoj prvi put neće biti DPS Mila Đukanovića. Od nove Vlade u Pogorici se očekuje i bliža saradnja sa Beogradom.