Produžen pritvor programerima koji se terete za prevare u SAD

Vesti 30. nov. 202017:17 > 17:26
Podeli:
Izvor: N1

Кrivično vanpretresno veće Specijalnog suda produžilo je pritvor za još dva meseca za sedam osoba - U.S, N.К, A.S, A.S, M.M, N.D. i N.M, koji se, prema američkim zakonima, terete za prevare uz pomoć elektronske komunikacije i za pranje novca.

Po ovom rešenju pritvor može trajati do 30. januara naredne godine, s tim da pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja, saopštio je Viši sud u Beogradu.

POVEZANE VESTI:

Rešenje je doneto u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći, a usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od skrivanja i bekstva. 

Prilikom donošenja ovakve odluke, krivično vanpretresno veće je imalo u vidu i da je prema navedenim licima 23.10.2020. godine doneto rešenje kojim se utvrđuje ispunjenost pretpostavki za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama radi vođenja postupka pred američkim Okružnim sudom u Severnom okrugu, u Teksasu.  

Protiv rešenja dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana. 

Oni se terete da su kao organizovana kriminalna grupa desetak godina učestvovali u stvaranju više lažnih investicionih platformi, koristeći se internetom i onlajn veb stranicama i time pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara, kao i da su pronalazili investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas.