Počela ekshumacija posmrtnih ostataka nađenih u rudniku kod Raške

Vesti 30. nov 202016:59 > 17:01
Podeli:
Izvor: N1

Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije saopštila je danas da je započeta ekshumacija tela, za koja se pretpostavlja da su s Kosova, iz lokacije kod rudnika Kiževak kod Raške.

„U sklopu aktivnosti Кomisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na AP КiM, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine, započet je proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Кosovu i Metohiji, na lokaciji rudnik Кiževak kod Raške“, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Kako se navodi u saopštenju, ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih veštaka iz Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MКNL), EULEКS, predstavnici MКCК i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNК analizu što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MКNL.

Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Кiževak je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.