Vanredna situacija u Leskovcu, Kikindi, Lučanima, Bajinoj Bašti i Ivanjici

Vesti 30. nov 202015:27 > 18:16
N1

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemiološke situacije proglasio je vanrednu situaciju. Vanredno i u Ivanjici, Kikindi i Lučanima.

Protekle sedmice, u Leskovcu je registrovano dvostruko više obolelih nego sedmicu ranije, povećao se i broj pacijenata u kovid ambulantama, a dnevno se pregleda oko 300 ljudi, javila je Radio televizija Srbije.

Za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice. Naložene su rigorozne kontrole i pojačana dezinfekcija.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zarazne bolesti kovid 19, proglašena je vanredna situacija i na celoj teritoriji opštine Ivanjica.

Vanredno i u Kikindi, trenutno aktivno 1.107 slučajeva virusa

Gradska uprava Kikinde odlučila je da uvede vanrednu situaciju zbog posledica katastrofalne epidemiološke situacije, jer je na teritoriji tog grada i trenutno aktivnno 1.107 slučajeva koronavirusa, objavile su Večernje novosti.

Odluku je doneo gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i najavio da se „za sada ne uvode nove mere“, apelujući da se građani pridržavaju mera zaštite koje su već na snazi.

„Uvođenjem vanredne situacije daju se šira ovlašćenja svima koji kontrolišu sprovođenje mera zaštite, pri čemu se misli na inspekcijske službe, uz asistenciju policije. Tok dešavanja usloviće usklađivanje, ukoliko bude novih mera na republičkom nivou sa aktuelnom situacijom u gradu“, saopšteno je kasno popodne iz Gradske uprave Kikinde.

U Opštini Lučani takođe je proglašena vanredna situacija zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja koronavirusa.

U okviru vanredne situacije, opštinska preduzeća su u obavezi da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova, a inspekcijske službe da vrše pojačanu kontrolu sprovođenja donetih mera.

Zabranjeno je okupljanje građana u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjuje se i organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih manifestacija.

Odlukom predsednice opštine Bajina Bašta Vesne Đurić, na teritoriji ove opštine proglašena je vanredna situacija zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa.

Kako je javila RTS, broj pozitivnih osoba na dnevnom nivou u ovoj opštini se kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih od ukupno testiranih, a od početka epidemije do danas na teritoriji Bajine Bašte koronavirus je potvrđen kod 427 osoba.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.