Selaković i Falkoni: Konstantan napredak u odnosima Srbije i Francuske

Vesti 30. nov 202014:38 > 14:46
Podeli:
Izvor: Fonet

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa ambasadorom Francuske Žan-Lujem Falkonijem i konstatovao da su politički dijalog i sveukupna saradnja Srbije i Francuske veoma intenzivni i da beleže stalan napredak, istakavši da značajan doprinos takvim vezama daju i lični prijateljski odnosi predsednika Vučića i Makrona, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je istakao da je Francuska jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i veliki investitor u našu privredu, i izrazio je nadu se da će se u narednom periodu dodatno intenzivirati privredna saradnja, kao i da će biti realizovane nove francuske investicije u Srbiji.

On je naveo da je punopravno članstvo Srbije u EU jedan od najznačajnijih strateških spoljnopolitičkih prioriteta zemlje, zahvalivši predsedniku Makronu i Francuskoj na podršci evropskom putu Srbije.

Selaković je izrazio zainteresovanost i posvećenost Srbije da postane punopravna članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

„Srbija je u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom,a za Beograd to znači postizanja kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane, uz primenu svih postojećih dogovora postignutih u ovom procesu prethodnih godina“, naglasio je Selaković.

On je podvukao da je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija zemalja Zapadnog Balkana ka što intenzivnijoj saradnji.

Govoreći o značaju inicijative „mini šengen“, Selaković je naveo da će se stvaranjem jedinstvenog ekonomskog prostora i olakšavanjem slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, region učiniti kompetitivnijim za investiranje.