Ćurčić: Država nije učinila ništa da zaštiti najugroženije građane u pandemiji

Vesti 30. nov 202013:11 > 13:33
N1

Danilo Ćurčić iz Inicijative A11 izjavio je da je pandemija koronavirusa potpuno ogolila probleme u sistemu socijalne zaštite u državi i pokazala nebrigu države prema najugroženijim kategorijama građana.

On je za N1 rekao da su virusom pogođene sve ugrožene grupe koje su inače zanemarene u Srbiji, a takvih je veliki broj i po poslednjima statistikama to su korsnici socijalne pomoći, radno angažovani u nefomalnoj ekonomiji, osobe sa invaliditetom, osobe suočene sa beskućništvom, romska populacija, odnosno svi kojima je i u redovnim okolnostima teško da ostvare socijalna prava i da dostojno žive.

Ukazao je na problem da u neformalnim naseljima u Srbiji ima nekoliko desetina hiljada Roma koji žive bez vode i ne mogu da održavaju osnovnu higijenu i da za to niko nije odgovarao od nadležnih vlasti, niti je ponudio rešenje.

POVEZANE VESTI

Drugi primer koji je naveo je ogroman broj dece koja nemaju pristup računarima, internetu, niti podršku roditelja da rade online nastavu i ocenio da će desetine hiljada njih biti u većem zaostatku u znanju u odnosu na vršnjake.

Ćurčić naglašava da je ogroman broj ljudi pogođen pandemijom, a da nema nikakvih odgovora od nadležnih.

„Na svakom aspektu koji pogledate imate priliku da se uverite da posledice pandemije posebnno pogađaju najugroženije i da će se one produbljivati u narednom periodu“, kaže Ćurčić.

Naveo je i primer problema sa Prihvatilištem za odrasle i stare u Beogradu koje od marta do trenutka medijskog pritiska na njih, punih osam meseci nije otvaralo vrata najugroženijim građanima.

Ističe da su svi pokušaji da se goruća pitanja u zaštiti najugroženijih reše ostali bez odgovora vlasti, kao i pokušaji da se otvori dijalog na tu temu.

Kaže da će se videti da li će doneti ikakvog efekta predlog mera za najugroženije koje su iz te organizacije prošle nedelje podneli Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Sve do sada postojao je apsolutni nemar sa strane centralnog i lokalnog nivoa vlasti i za to zaduženih ustanova“, rekao je Ćurčić.

NVO, kako je rekao ne mogu da pokriju sve probleme i mogu da odgovore samo na neke potrebe najugroženijih, te da će se, ako se ne promeni odnos države prema njima, dogoditi apsolutno katastrofalna situacija sa onima koji treba da budu posebno zaštićeni.

Ćurčić je dodao i da se nada da će Vlada izgraditi kompletnu strategiju koja bi pokrila sve posledice korona krize, mada to ne očekuje jer su „očekivanja odavno prestali da imaju“.

„Osam i po meseci nema govora da će se bilo šta učiniti po pitanju najugroženijih“, rekao je Ćurčić i pozvao vlast da reaguje jer su to i obaveze države prema međunarodnim standardima koja se tiču ljudskih prava.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio LIVE: