Jović: Ministarstvo svu odgovornost za onlajn nastavu svalilo na nastavnike

Vesti 30. nov 202010:53 > 10:55
N1

Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije izjavio je da je i ovo Ministarstvo prosvete, kao i prethodno, svu odgovornost za izvođenje i rezultate online nastave skinulo sa sebe i prebacilo je na nastavnike. "Ako nešto ne bude valjalo biće oni krivi", kaže Jović i objašnjava šta je sve predviđeno uputstvima o izvođenju online nastave koje je Ministarstvo poslalo školama u Srbiji.

Jović je za N1 rekao da su napravljena dva uputstva za izvođenje onlajn nastave koja je počela danas za učenike od petog razreda osnovne do završnog razreda srednje škole – i da je dostavljeno jedno uputstvo za osnovne, a drugo za srednje škole. Ona predviđaju tri nivoa sprovođenje nastave u zavisnosti od opremljenosti škola – za škole koje imaju kapacitete radi se online, ali tu su i uputstva za druge škole koje nisu dobro opremljene i treće koje nemaju ni dobar internet.

POVEZANE VESTI

„Sve ide preko leđa roditelja i nastavnika, sve troškove će opet snositi roditelji i nastavnici jer treba platiti intrenet, treba platiti uređaje, itd. Naš sindikat smatra da pauza između dve online nije dobro iskorišćena – pre sve ga mislimo na nabavku novih tableta i laptopova ali i obuke za nastavnike, jer neki od njih imaju problem sa svojim tehničkim dostignućima“, kaže Jović i dodaje da je obuka za nastavnike u pauzi dve online nastave bila samo jedna.

Za škole koje nisu opremljene, previđeno je, kaže Jović, da ukoliko nemaju tehničkih ili materijalnih mogućnosti, učenici dobijaju materijal od nastavnika u školi.

U uputstvima za škole navedeno je da je ocenjivanje moguće izvršiti na daljinu, kao i da nastavnik ima autonomiju da planira ocenjivanje i da odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ukoliko to nije moguće pismene zadatke mogu realizovati i u drugom polugodištu, ali da se vodi računa o ravnomernom rasporedu u odnosu na druge pismene i kontrolne zadatke. Ako je učenik nezadovoljan predlogom zaključne ocene na kraju polugodišta može se za njega organizovati odgovaranje u školi uz poštovanje svih epidemioloških mera. Učenik koji nema potreban broj ocena za utvrđivanje zaključne ocene iz opravdanih razloga (bolest, izolacija) može ostati neocenjen. Tim učenicima, kažu u uputsvu ministarstva, potrebno je posebno planirati dodatnu podršku u drugom polugodištu. Takođe je navedeno da nastavnici treba da insistiraju na bitnim sadržajima, tj. na sadržajima koji su ključni za ostvarivanje ishoda obaveznog predmeta, izbornog programa i slobodne nastavne aktivnosti.

Jović kaže da su ove odredbe kojima se nastavnicima ostavlja izbor da li će ocenjivati učenike i davati im pismene zadatke online politika ovog, ali i prethodnog ministarstva – da svu odgovornost sa sebe skidaju i sve prebacuju na nastavnike.

On ističe da je početkom septembra došlo uputstvo za osnovne škole koje nastavne jedinice izbaciti i skratiti ali da takvo uputstvo nikada nije stiglo za srednje škole.

„Imaćemo neke nastavnike koji su smatrali da nisu potrebne neke lekcije, a šta će biti ako se baš one pojave na državnoj maturi?“, zapitao je Jović i naglasio da je tako ostavljeno nastavnicima da odluče šta je bitan sadržaj, da li je jedana pisac bitniji od drugog ili da li je neka oblast bitnija od druge, pa kad to dođe na kontrolu i naplatu biće nastavnik kriv.

On smatra da će na polugodištu veliki broj učenika ostati neocenjen i da će ocene biti mnogo lošije nego kad je bila redovna nastava.Najavći problem u naredne tri nedelje do kraja školske godine po izmenjenom školskom kalendaru vidi u tome što je potrebno izvrštiti ocenjivanje.

„Ovde je ostavljena mogućnost da ako učenici nisu zadovoljni ocenom mogu da dođu do škole da odgovaraju a škola je dužna da obezbedi bezbedne uslove. Pitanje je kako ćemo uspeti da za sadašnje gradivo ispitamo đake. Ostavljena je mogućnost da i to može da uradi online, ali verujem u snagu mojih kolega, verujem u nastavnike – mi smo ti koji smo izneli i prošlu i iznećemo i ovu online nastavu“, kaže Jović.

On je naglasio i da smatra nepravednom odluku da deca do četrvtog razreda idu u školu, kao i da je prema podacima kojim raspolaže pet odsto učitelja što obolelo od korone, što u samoizolaciji, a da se sličan procenat odnosi i na đake.

„Lično smatram da je to kupovanje socijalnog mira, da su učitelji žrtvovani i da nije korektno ni za njih ni za decu jer nisu učitelji drugog reda i deca drugog reda“, zaključuje Jović.