Jakšić: Proterivanje ambasadora Božovića mi deluje prenagljeno i osvetnički

Vesti 30. nov 202010:21 > 10:32
Podeli:
Izvor: N1

Novinar i politički analitičar Boško Jakšić kaže da mu odluka crnogorskih vlasti da proteraju ambasadora Srbije Vladimira Božovića "deluje prenagljeno i osvetnički", uprkos tome što je "Božović morao da zna da se u ocenama o Podgoričkoj skupštini kreće po minskom polju". Jakšić ne veruje da će ovo biti uvod u nove konflikte dve strane i očekuje da će nova crnogorska vlada mandatara Zdravka Krivokapića ukinuti tu odluku, ali smatra da ovakve situacije ostavljaju tragove i štete i Srbiji i Crnoj Gori na njihovom putu ka EU.

Ambasador Božović proglašen je u Crnoj Gori „personom non grata“ i proteran nakon što je izjavio da je Podgorička skupština (krajem novembra 1918), kojom je Crna Gora izgubila suverenitet i prisajedinjena Kraljevini Srbiji, a kralj Nikola Petrović Njegoš detronizovan, „oslobođenje“ i „slobodna volja“ crnogorskog naroda. Skupština Crne Gore je 29. novembra 2018. poništila odluke Podgoričke skupštine, a Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je u saopštenju o najnovijim događajima ocenilo da je Božović svojom izjavom unizio najviše zakonodavno i predstavničko telo i zemlju koja mu je ukazala diplomatsko gostoprimstvo.

POVEZANE VESTI

Srbija je, najpre, odgovorila recipročnom merom, proglasivši ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića „personom non grata“, ali je nakon hitnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, tu odluku povukla.

„Kada je pre dve godine najviše zakonodavno telo Crne Gore ukinulo odluke Podgoričke skupštine, Milo Đukanović je rekao da je ta skupština bila velika izdaja Crne Gore i da svako ko se na nju poziva slavi izdaju i propast Crne Gore. A onda je Božoviću palo u zadatak da izrekne drugo, možda je dobio instrukcije, a možda i nije, da je to  slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Pošto je tom izjavom ponizio skupštinu Crne Gore… jasno je da je na taj način ocenjen kao ‘persona non grata’ i naloženo mu je da napusti Podgoricu“, pojašnjava Jakšić.

„Ambasador Božović, rođeni Nikšićanin, policajac po vokaciji a diplomata iz nehata, rekao bih, morao je da zna da se u ocenama o Podgoričkoj skupštini kreće po minskom polju i morao je da zna šta znači zahtev da Srbija treba da se umeša u sastavljanje nove vlade koju će mandatar Krivokapić predstaviti 2. decembra“, rekao je Jakšić u Novom danu na TV N1.

„Ambasadorove reči su, s jedne strane, kombinacija kalkulisane podrške prosrpskim snagama u Crnoj gori, koje su u sprezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom i oborile višedecenijsku vlast Mila Đukanovića, a s druge strane, potpuni nedostatak diplomatskog takta“, ističe Jakšić i dodaje da „diplomata ne može da kaže sve što misli“, ocenjujući da je Božović „očigledno nevičan diplomatskim veštinama“.

„Istovremeno, ta odluka o proterivanju, koju je donela odlazeća crnogorska vlast (Đukanovića) deluje mi prenagljeno i osvetnički. Zašto? Da bi se novoj vladi ubacio neki vruć krompir i da bi se odmah od starta suočila sa pogoršanjem situacije, imajući u vidu koliko su osetljivi odnosi između Srbije i Crne Gore. Zato i nazivam ovu odluku osvetničkom“, kaže Jakšić.

Međutim, on smatra da ovakve vrste izjava nisu za proterivanje diplomata, odnosno da se ta mera „koristi u mnogo ozbiljnijim konfliktnim situacijama“.

Vučić iskoristio situaciju da ispadne mirotvorac

No, ukazuje Jakšić, „ako vidimo kakav je rasplet, zašto je Vučić, uz prizvuk dramatike zakazao hitan sastanak o odnosima u regionu sa premijerkom i ministrom spoljnih poslova, da bi se ispostavilo da su Brnabić i Selaković posle rekli da su poslušali predsednika i povukli odluku o crnogorskom ambasadoru“.

„Vučić je iskoristio situaciju da ispadne mirotvorac, zabeležio je diplomatski poen i pohvaljen je od evropskog komesara (za proširenje Olivera) Varheljija. Možemo da pretpostavimo da je to iskonstruisana situacija da bi se dobila ta pohvala“, ocenjuje Jakšić.

Na pitanje da li je to sve bilo isplanirano i gde, on kaže da je „sasvim moguće da je isplanirano u Beogradu“.

On ističe da ambasador i njegovo ministarstvo treba da znaju da su takve ocene o Podgoričkoj skupštini „iritantne“ i za sadašnju vlast u Podgorici, „ali su iritantne i uvek jer je crnogorsko društvo podeljeno“.

„Nije posao Božovića da daje ocene o kvalitetu i istorijskim dometima o nečemu što se dešavalo pre jednog veka. Ona vlast koja ne želi da uđe u konflikte, ona svog diplomatskog predstavnika savetuje da se toga kloni“, navodi Jakšić.

„Imajući u vidu šta je sve rečeno o tome, pokazuje se da dve strane hoće da nametnu sopstveno tumačenje događaja iz istorije“, smatra Jakšić.

„Ne verujem da će ovo biti uvod u nove konflikte“

On, međutim, dodaje da „ne veruje da će ovo biti uvod u nove konflikte“.

„Ovo je epizoda koja će proći, očekuje se da će Krivokapićeva nova vlada ukinuti odluku, ali sve takve situacije ostavljaju tragove i štete i Crnoj Gori i Srbiji, na njihovom putu ka EU“, ukazuje Jakšić.

„Ako pričamo frazeološki o dva oka u jednoj glavi, a imamo situaciju da Vučić nikad nije otišao u zvaničnu posetu Crnoj Gori – sahrana mitropolita Amfilohija nije bila zvanična poseta – to govori dovoljno o tome koliko su ti odnosi loši, i oni zaslužuju itekako da budu popravljeni. I mislim da je to itekako u interesu i Beograda i Podgorice, ali mnogo manje u interesu političara, nego običnih ljudi u Srbiji i Crnoj Gori“, smatra Jakšić.

Prevelika količina istorije po glavi stanovnika na Balkanu

Na pitanje kako tumači tendencije u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji da negiraju jugoslovensku prošlost i antifašizam, on kaže da je u Crnoj Gori to nešto novo. „Tek je mandatar Krivokapić rekao da bi trebalo odustati od obeležavanja antifašističkih praznika. Svih ovih decenija itekako je antifašizam bio negovoan i u Crnoj Gori možda najprisutniji od svih zemalja u regionu“.

Što se tiče današnje Makedonije, on ističe da ona duguje mnogo bivšoj Jugoslaviji, navodeći da u toj zemlji postoji visok nivo jugonastalgije, ali da je sada zbog sukoba sa Bugarskom, premijer Zoran Zaev „iznenađujuće spreman za neke kompromise koji mislim idu na štetu državi Makedoniji, njenom suverenitetu. Ona je nastala u vreme SFRJ, i nema razloga da Makedonija prednjači u odricanju od Josipa Broza Tita“.

„Potvrđuje se opet zla kob Balkana, koji poseduje preveliku količinu istorije po glavi stanovnika, umesto da istorija bude ostavljena istoričarima“, zaključuje Jakšić.