Varhelji pozdravio odluku Srbije o ambasadoru i pozvao Crnu Goru da učini isto

Vesti 29. nov 202022:11 > 22:16
Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je odluku Vlade da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore, i pozvao je Vladu Crne Gore da učini isto.

„Pozdravljam odluku Vlade Srbije da povuče proterivanje crnogorskog ambasadora. Pozivam Crnu Goru da učini isto. Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja su kamen temeljac proširenja EU i procesa stabilizacije i pridruživanja, poručio je Varhelji na Tviteru.

Podsetimo, Vlada Srbije odučila je večeras da povuče odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore koju je Ministarstvo spoljnih poslova donelo kao recipročnu meru nakon proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru zbog toga što je Podgoričku skupštinu 1918, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.