Stefanović: Ovako ste priznali da je odlazeća crnogorska vlast u pravu

Vesti 29. nov 202021:19 > 21:20
N1

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je da je povlačenjem odluke o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića državni vrh Srbije dokazao ne samo neozbiljnost, već i nedoraslost da vodi državu.

„Države nikad ne menjaju takve odluke. Ovako ste priznali da je odlazeća crnogorska vlast u pravu i da ste poslali potpuno neodgovarajuću osobu u Podgoricu, pa ste brže bolje pojeli sopstvenu odluku, čime ste samo dodatno pokazali da od Srbije pravite banana državu“, naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Uz poruku da aktuelnoj vlasti želi da da nekoliko lekcija iz diplomatije, Selaković je ukazao da je za ambasadora u Podgoricu poslat stranački vojnik bez bilo kakvog iskustva i znanja iz diplomatije, zbog čega je bilo od koristi da su mu dali i poneku obavezujuću instrukciju.

„Ta instrukcija je trebala da obaveže Božovića da se uzdrži od javnih ocena istorijskih događaja, ma šta ko od nas o njima mislio, ili aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori. Drugim rečima, mogli ste da ga obavežete da ćuti dve nedelje koliko još traje mandat odlazećoj Vladi Crne Gore i tako im ne pruži mogućnost da ga izbaci iz susedne nam države“, naveo je Sefanović.

Njegov drugi savet je da se za ambasadore ne biraju ljudi koji su iz tih zemalja i koji, kako se može očekivati, imaju emotivni, lični, odnos prema zemlji domaćinu.

To se uči na prvim predavanjima na Diplomatskoj akademiji, ali ne i na Megatrendu, naveo je Stefanović.
Stefanović smatra da je posle odluke Crne Gore da protera našeg ambasadora, ma kakav on bio, bilo normalno da naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovori recipročno, a pitanje kojim se treba baviti je kako smo i zbog čega došli u tu situaciju.

Stefanović, inače, ima višegodišnje iskustvo u diplomatiji. U Ministarstvu spoljnih poslova radio je od 2001. do 2012. godine. Bio je zamenik ambasadora u Sjedinjenim Državama, šef kabineta ministra spoljnih poslova, politički direktor Ministarstva, i šef državnog tima za dijalog sa Prištinom.