Laura Koveši za N1: Nisam se sastala sa Dolovac, srele smo se na seminaru

Vesti 28. nov 202014:53 > 15:00
N1

Evropska javna tužiteljka Laura Koveši u intervjuu za N1 osvrnula se na rad tužilaca u regionu Zapadnog Balkana i navela da nije upućena u to da li su oni u svom radu nezavisni ili ne, ali je navela da je uverena da ima veoma dobrih tužilaca. Na pitanje koje su bile teme sastanka sa Zagorkom Dolovac, Koveši kaže da to i nije bio sastanak, već susret, iako je ranije Dolovac izjavila da je sa Koveši održala sastanak.

„Ako me pitate za glavnu tužiteljku iz Srbije, nije to bio baš sastanak između nas dve. Srele smo se na seminaru koji je organizovala Evropska investiciona banka povodom obeležavanja Međunarodnog antikorupcijskog dana. Popričale smo par minuta“, kazala je Koveši.

Kaže i da su njih dve razgovarale „o izazovima sa kojima se tužioci susreću“.

„To je bila osnovna svrha tog … sastanka“, rekla je.

POVEZANE VESTI

Podsetimo, Dolovac je za Blic ranije rekla da je sa Koveši održala „sastanak prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Republičkog javnog tužilaštva i Evropske investicione banke u oblasti suzbijanja zloupotreba evropskih fondova i korupcije tokom decembra prošle godine“.

„Ona je tada bila prisutna u svojstvu novoimenovanog Evropskog javnog tužioca i tokom sastanka smo imali i razgovor na temu saradnje između Republičkog javnog tužilaštva i Evropskog javnog tužilaštva kao organa Evropske unije. Tom prilikom sam uputila poziv koleginici Koveši da poseti našu zemlju i tužilaštvo, što je ona načelno prihvatila. Nažalost, izbijanje pandemije je odložilo ove planove za naredni period. Mislim da će saradnja s njom i Evropskim javnim tužilaštvom biti od izuzetnog značaja za dalje podizanje kapaciteta srpskih javnih tužilaštava, kao i za napredovanje naše zemlje u procesu pridruživanja EU“, izjavila je Dolovac.