Jovanović o Centralnom registru: Podaci se čuvaju po najvišim standardima

Vesti 27. nov 202020:53 > 20:57
Podeli:
Izvor: N1

Od pre nedelju dana aktivan je centralni registar stanovništva Srbije, koji objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija. Mihailo Jovanović iz kancelarije za IT i e-upravu kaže da su prvi put podaci građana koji se nalaze u pet institucija i u 13 različitih službenih evidencija "smešteni u jednu pouzdanu, jedinstvenu i državnu bazu".

Ovoga puta smo sve podatke građana stavili na jedno mesto sa ciljem da kad se promeni neki podatak građana, na primer prezime, on automatski bude dostupan institucijama, pa građani neće morati da idu od šaltera do šaltera da prijavljuju to, već će institucije automatski dobijatitu promenu, kaže gost N1.

Na portalu eUprave građani mogu da vide svoje podatke do proleća – nekoliko meseci, da mogu prijave ukoliko je neki podatak netačan, jer iz tih evidencija odakle su oni uzimani često bili nepotpune, naveo je.

Na pitanje koliko su podaci zaštićeni, Jovanović kaže da se čuvaju u državnom data centru „po najvišim standardima“. Podaci se čuvaju na bezbedan način, rade se kopije baze podataka i strogo je kontrolisano ko može da pristupi bazi, uvek imamo logove i evidenciju ko je pristupao, i znamo koja je institucija i zaposleni u instituciji pristupao podacima, ističe gost N1.

On navodi da su svesni da je građanima potrebna pomoć za pristupanje mobilnim telefonom, pa su organizovali da na 360 šaltera pošta i lokalnih poreskih administracija širom Srbije, građani mogu da dođu i da dobiju nalog kojim aktiviraju aplikaciju na mobilnim telefonima. Spisak lokacija se, kaže, nalazi na portalu eUprava.

O tome šta je potrebno za pristup eUpravi, detaljnije u videu: