Bolnice popunjene, lekari upozoravaju da je zdravstveni sistem na ivici

Vesti 27. nov 202017:47 > 19:10
Reuters - Lauri Heino/Lehtikuva

Zdravstveni sistem, ako i nije prešao ivicu, nalazi se na samoj granici izdržljivosti, ali ni to izgleda nije dovoljno upozoravajuće za sve. U danu kad je u Srbiji od kovida-19 zvanično preminulo 57 ljudi, tržni centri su ipak bili puni zbog tzv. Crnog petka. Podaci za danas su najlošiji dosad - potvrđeno je 7.780 novih slučajeva, u bolnicama je 6.901 obolelih, od čega 245 na respiratorima. Epidemiolog dr Predrag Kon poručuje da počinje premeštanje onih koji su pri kraju lečenja u privremene bolnice.

Predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, anesteziolog dr Rade Panić izjavio je jutros u „Novom danu“ TV N1 da je „zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao“, da bi član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon danas poposne poručio da „nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema“.

POVEZANE VESTI

Da li u borbi protiv koronavirusa više ne mogu da se skrivaju emocije? Zna li se sa čim se sve suočavaju lekari ili se nastavlja i sa skrivanjem istine.

Dr Rade Panić u „Novi dan“ TV N1 došao je praktično iz „crvene zone“.

„Juče sam bio u situaciji kakva se dešava u Italiji, u svom profesionalnom veku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mesta za mlade ljude, niti smo mogli bilo gde da ih transportujemo. Znate, nemoć koju sam juče osećao, osečaju zdravstveni radnici širom Srbije i za to, odgovorno tvrdim, jedini odgovoran je ministar Lončar po svim važećim pravnim aktima ove države“, poručio je vidno potreseni Panić.

Njegove kolege iz bolnice na Zvezdari, kao i sa Infektivne klinike u Beogradu i Kliničkog centra Vojvodina, potvrdile su da je situacija u bolnicama veoma teška.

Petar Svorcan iz KBC Zvezdara upozorava da su kapaciteti gotovo popunjeni. „Svaki dan popunjavamo onoliko koliko otpustimo. Juče smo imali 38 prijema, 37 pacijenata smo otpustili. Dominira teška klinička slika i većina pacijenata ima tešku kliničku sliku“, ističe on.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević kaže da su prethodnih dana probijeni svi rekordi.

„Ima daleko preko 400 pregleda za 24 sata, neminovno je da se čeka. Čuli ste šta je rešenje. Dakle, ne sme se preskakati Dom zdravlja. Kapaciteti su puni i na intenzivnoj nezi imamo više bolesnika nego što je predviđeno sistematizacijom, pa smo uveli i pomoćne ležajeve“, navodi ona.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže da je u toj instituciji trenutno hospitalizovano 359 obolelih od kovida-19, što je najviše od početka epidemije.

„Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je toliko hospitalizovano pacijenata u toku jednog dana“, ističe ona.

Više od 2.000 lekara je obolelo od kovida-19. Oni, međutim, pomažu građanima iako su bolesni. Na društvenim mrežama se mogu pronaći lekari koji nude pomoć za sve one koji ne mogu da stignu na pregled.

Neko se tokom epidemije igra, i svi znamo ko, poručuje dr Panić. „To je nedopustivo i posledice mogu biti zaista katastrofalne u Srbiji. Ako se ovako nastavi, jer mi smo trenutno vodeća zemlja u svetu po broju novoobolelih na broj stanovnika, u Srbiji ne da neće biti mesta u bolnicama, nego u Srbiji nema mesta u bolnicama u onim ustanovama koje se bave kovid pacijentima“, upozorava on.

Potvrdu ove informacije dao je i medicinski deo Kriznog štaba kao i to šta će biti sa pacijentima koji su na pragu da se sa koronom izbore. Naime, dr Mijomir Pelemiš rekao je da su u beogradskim klinikama i bolnicama mesta gotovo popunjena.

„Dogovoreno je sa direktorima i ministrom da se naprave detaljne vizite, i da svi bolesnici koji su pri kraju izlečenja, koji bi mogli da idu kući, da završetak terapije koji praktično ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni po privremenim bolnicama kao što su Niš i Kragujevac“, objasnio je on.

Pacijenti će se na predlog direktora kovid bolnica razvoziti po Srbiji dok Ujedinjeni protiv kovida od jula traže da se zaposle novi ljudi sa biroa koji bi ušli u sistem kako bi zdravstvo u Srbiji moglo da se izbori sa koronom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.