Studenti blokirali rad Rektorata Univerziteta, Popović kaže da se razgovara

Vesti 27. nov 202010:23 > 18:08
N1

Studenti navode da su jutros blokirali rad rektorata Univerziteta u Beogradu, piše portal Nova.rs. Međutim, rektorka BU Ivanka Popović za N1 kaže da Rektorat nije blokiran, ali da se vode razgovori sa delom studenata o Studentskom parlamentu. "Kreni promeni" - na Univerzitetu ništa nije u redu.

Kako piše Nova.rs, skoro polovina delegata studenskog parlamenta nezadovoljna je radom te institucije, pa je rešila da blokira ulaz u Rektorat Univerziteta u Beogradu na Studentskom trgu, dok se njihov glas ne čuje, rekli su njihovi predstavnici.

U rektoratu je održan sastanak delegacije nezadovoljnog dela Studentskog parlamenta kome je prisustvovala rektorka Ivanka Popović, kao i prorektor za nastavu Petar Bulat.

Jedan od predstavnika studenata rekao je da je nezadovoljstvo kulminiralo u trenutku kada im je jutros u 1.00 sat poslato obaveštenje o sednici koja je zakazana za danas.

„Ne uvažavaju mišljenje studenata, beže od odgovornosti, ne izlaze pred svoje studente i izbegavaju rešavanje studenskih pitanja“, kazao je.

N1
N1
N1
N1
N1

Studenti su Rektorskom kolegijumu i Savetu Univerziteta u Beogradu predali nekoliko zahteva. Traže otkazivanje „nakaradne“ sednice i zabranu izmene Pravilnika o radu i organizaciji Studentskog parlamenta (SPUB) do verifikovanja delegata sa svih fakulteta, poništavanje „nelegalnih izbora“ na Fakultetu organizacionih nauka i organizovanje ponovnih izbora, kao i stopiranje korišćenja finansija SPUB-a do verifikovanja mandata delegata sa svih fakulteta.

„Takođe zahtevamo i ostavke svih članova Izborne komisije jer, nakon sramnog izbornog procesa koji su oni vodili do sada, izlišno je nadalje uopšte razgovarati o njima kao relevantnim činiocima celokupnog izbornog procesa a kamoli trpeti da neuko, traljavo i skandalozno nastave da se bave pitanjima izbornih radnji koje još uvek nisu završene na svim fakultetima“, navedeno je u saopštenju Studentskog parlamenta.

Ukoliko navedeni zahtevi ne budu bili ispoštovani, a kako je Rektorski kolegijum već duže vreme detaljno upoznat sa čitavom situacijom, studenti poručuju da će biti prinuđeni da „svoju borbu za poštovanje Akata i načela Univerziteta radikalizuju i tako stvore mogućnost da napokon rade u interesu svojih kolega“.

Neki od transparenata kojim je izlepljena zgrada Rektorata glase: „Dokle više“, „Večera 150.000 dinara“, „Ovo je i naša kuća“.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za N1 da Rektorat nije blokiran i da protest ispred Rektorata „nije manifestacija šireg studentskog nezadovoljstva“, već da se odnosi samo na izborni postupak delegata u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu.

„Ja od danas razgovaram s grupom studenata o njihovim zahtevima, vodi se konstruktivna priča, razgovor, dijalog, verujem da ćemo da se dogovorimo o svemu. Rektorat radi, kolege su vrlo konkretne u iznošenju stavova“, kazala je Popović u emisiji Studio Live.

Studenti iz „Kreni – promeni“: Na Univerzitetu ništa nije u redu

Posle izjave rektorke Studentska inicijativa „Zaštitimo studente – Tim kreni – promeni“ saopštila je da na Univerzitetu ne postoje mehanizmi koji rešavaju suštinske probleme studenata, a rektorka i ministar Branko Ružić i dalje odbijaju da stanu uz studentske zahteve „iako je jasno da su fakulteti prošle godine protivzakonito naplatili školarine“.

Na Univerzitetu ništa nije u redu, prošlu školsku godinu u 21. veku bili ste nesposobni da prebacite na onlajn nastavu, nije vam smetalo da protivpravno naplatite pune školarine. Ali ostali ste dosledni praksi, u kojoj su studenti u Srbiji samo statistička greška, a vreme se meri jedino mandatima, ukazuje ta inicijativa. Kako se konstatuje u saopštenju, Univerzitet i obrazovanje su u dubokoj krizi „i čini se da jedino što se rešava jeste pitanje ličnog položaja određenih univerzitetskih i fakultetskih predstavnika, ali i političara“.

U studentske organizacije su odavno instalirani predstavnici partija. Rektorka izjašnjavanje o osetljivim pitanjima vaga između pritiska javnosti i politike, ocenjuje inicijativa „Zaštitimo studente“.