Kravić Aksamit: Država dužna da zaštiti žene žrtve nasilja i smisli plan za to

Vesti 26. nov 202020:28 > 20:30
N1

Milica Kravić Aksamit iz grupe Novinarke protiv nasilja kaže da je ideja kampanje koja će se narednih šest meseci odvijati u Srbiji da se dođe do nule po pitanju žena žrtava nasilja ali i do nula tolerancije na nasilje. "Da kažemo svima koji su svesni da nasilje postoji da ga prijave, da osnažimo žrtve, da im kažemo da nisu same, da smo tu, i ženske NVO organizacije ali i ostali članovi društva i stručnjaci", kaže Kravić Aksamit za N1.

U toku je globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, ali i lokalna kampanja SOS protiv nasilja, koju je pokrenulo udruženje Fenomena uz podršku UN.

Ideja kampanje je da narednih šest meseci dolazimo do podataka, bavimo se istraživanjima, govorimo u medijima ali i imamo jasne kampanje na društvenim mrežama, u kojima učestvuju ljudi iz oblasti kriminalistike, sudstva i medija, kaže Milica Kravić Aksamit.

POVEZANE VESTI

Ona dodaje da su širom Evrope i sveta mnoge organizacije dale preporuke i nadležnog komiteta SE i UN šta da se uradi da se smanji rizik od nasilja.

Prva preporuka je, kaže, da postoji telo koje će da napravi plan – konretan za svaku zemlju i drugo da postoji budžet, a mi „sa tom stavkom imamo problem“.

Naglašava da je država ta koja je dužna da zaštiti žrtve, osmisli plan i pruži im podršku.

To se, dodaje, nije dogodilo tokom vanrednog stanja kada dom nije bio sigurno mesto za žene i dovojčice žrtve nasilja.

„Neophodno je da država poveća napore i mere zaštite“, kaže.

Ističe i da je najvažnije reći da nemamo zvanične podatke kako su izolacija i pandemija uticale na nasilje prema ženama, da oni nisu došli ni od jedne institucije, kao i da nemamo transpartentnost kako je to funkcionisalo tokom izolacije.

„Tokom izolacije nijednu novu meru nemamo koju je država predvidela za pomoć žrtvama i najteže je i što su mediji o tome ćutali“, rekla je Kravić Aksamit.