Brnabić ponosna na prava nacionalnih manjina, obećava napredak u vladavini prava

Vesti 26. nov 202017:18 > 18:30
Tanjug / Rade Prelić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ponosna na prava koja uživaju nacionalne manjine u Srbiji i da bi bila srećna da sve to imaju i predstavnici Srba u drugim državama regiona. Najavljuje i da će se Vlada posvetiti rešavanju pitanja vladavine prava - a rezultate obećava u prvih 100 dana rada.

Brnabić je, odgovarajući u Skupštini Srbije na primedbe poslanika Albanaca sa juga Srbije Šaipa Kamberija o upotrebi nacionalnih simbola, navela da u Srbiji ima 11 jezika nacionalnih manjina, koji su zvanični u 42 lokalne samouprave i u 49 mesta, a više od 40.000 učenika, ili 5,4 odsto od ukupnog broja u zemlji, pohađaju nastavu na jezicima manjina.

Samo za nacionalni savet albanske nacionalne manjine, precizirala je ona, država je za šest godina dala više od šest miliona evra, a plus sve što je dato za učenike i studente, kulturu i informisanje za područje Preševa, Bujanovca i Medveđe, rekla je ona.

Brnabić je ukazala i da posredstvom Koordinacionog tela za jug Srbije Albanci u te tri opštine dobijaju i dodatnu pomoć države veću od dva miliona evra.

Kamberi je zamerio vlastima što onemogućavaju sa se koristi zastava Albanije na tom području, jer je to njihova manjinska, kao što, naprimer, može da se ističe zastava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu, i zapitao da li će se menjati zakon koji to reguliše.

On je na sto ispred sebe stavio i zastave Srbije i Albanije, a predsednik Skupštine Ivica Dačić je zatražio da skloni zastavu druge države, jer poslovnikom parlamenta nije dozvoljeno isticanje stranačkih ili zastava drugih zemalja, a dodao je i da to „nije zastava albanske nacionalne manjine u Srbiji“.

Ministarka za nacionalne manjine i dijalog Gordana Čomić rekla je Kamberiju da će predlog izmena zakona o manjinskim savetima biti razmatran posle sastanka sa predstavnicima svih saveta, a prvi će biti 15. decembra.

Tad ćemo da čujemo šta su zahtevi, potrebe i primedbe, sa zajedno da radimo na boljem položaju nacionalnih manjina u Srbiji, naglasila je ona.

U prvih 100 dana rada Vlade napredak u vladavini prava

Srbija će u narednom periodu biti posvećena jačanju vladavine prava i u prvih 100 dana rada Vlade videće se napredak u toj oblasti, najavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Odgovarajući na pitanja poslanika Skupštine Srbije, Brnabić je rekla da se nada i da će partneri iz Evropske unije to prepoznati i da će doći do otvaranja novih poglavlja, ali da ne zna da li će se to destiti do kraja godine.

Mi se trudimo, istakla je Brnabić, i dodala da očekuje da će Vlada 2021. godinu iskoristiti na najbolji mogući način za dodtano približavanje EU.

Ona je ponovila da je EU strateški prioritet Srbije koja pripada Evropi i „mesto joj je u toj porodici evropskih naroda“, ali da će se čuvati i poštovati tradicionalna prijateljstva sa Kinom, Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indijom i Turskom, kao i da će se truditi da dalje jača odnose sa SAD. Srbija mora da usaglasi spoljnu politiku sa stavovima EU, ali to ne znači da ne sme da zadrži tradicionalna prijateljstva i svoju spoljnu politiku, ukazala je Brnabić, uz konstatataciju da to neće biti lako, ali nije ni nemoguće.