Sindikati traže mere: Drastičan rast broja zaraženih u predškolskim ustanovama

Vesti 26. nov. 202016:36 > 16:40
Podeli:
Izvor: N1 (ilustracija)

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i Granski sindikat nezavisnost upozorili su Vladu Srbije i Krizni štab na "drastičan porast broja zaraženih" među zaposlenima u toj delatnosti i zatražili preduzimanje mera za njihovu zaštitu.

Sindikati u zajedničkom saopštenju navode da broj zaraženih među zaposlenima u predškolskim ustanovama drastično raste i da ih je u septembru bilo pet, u oktobru 67, a u novembru 341.

„Molimo da Krizni štab i Vladu da donesu niz mera, od kojih će prva biti uvođenje obavezujućih potvrda za roditelje koji moraju da rade kod poslodavaca“, kaže se u saopštenju, uz napomenu da se broj dece koja dolaze u predškolske ustanove povećao i da to „onemogućava poštovanje preporučenih mera“.

„U nedostatku vaspitnog osoblja (za koje nema adekvatne zamene) osnovni principi organizacije posla su mešanje odnosno spajanje vaspitnih grupa“, zbog čega je „nemoguće napraviti distancu“ propisnu merama, navodi se u saopštenju.

„Zaposleni nisu dobili adekvatnu količinu zaštitinih maski. Uglavnom se koriste platne maske kod kojih nema uvida u održavanje i dezinfekciju“ kaže se u saopštenju.

„Raduje podatak da deca slabije obolevaju, što nije slučaj sa zaposlenima, pa strahujemo da se ne dođe u situaciju da sa decom nema ko da radi“, poručili su sindikati.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.