Savet za štampu osudio progon i izmišljanje izjava porodice nastradalog dečaka

Vesti 26. nov 202014:58 > 15:06
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Savet za štampu pozvao je sve medije da se uzdrže od neprofesionalnog i nepristojnog izveštavanja o porodicama koje su doživele tragediju i izgubile nekog od svojih bližnjih i kao primer naveo "progon" porodice dečaka poginulog pri pokušaju da izađe iz gradskog autobusa u Beogradu, i objavljivanje izmišljenih detalja o njihovom životu.

POVEZANE VESTI

„Novinari tiražnog dnevnog lista najpre su presretali članove porodice, a potom, ne dobivši ono što su želeli – izmislili izjavu dečakove bake. Upozoravamo kolege i koleginice da je takvo izveštavanje u suprotnosti s Kodeksom novinara Srbije koja se odnose na istinitost, novinarsku pažnju, odnos prema izvorima i pravo na privatnost“, naveo je Savet.

Dodaje se da su mediji dužni da objavljuju samo istinite i proverene informacije, kao i da pokažu empatiju kada razgovaraju s unesrećenim ljudima, a ne da zloupotrebljavaju njihov emotivni status i narušavaju porodičnu intimu.

„Proganjanje porodice koja je upravo ostala bez deteta predstavlja ne samo kršenje elementarnih profesionalnih standarda, već i narušavanje ugleda čitave naše profesije“, dodaje se.