Ekaterina Trendafilova još četiri godine na čelu suda za zločine OVK u Hagu

Vesti 26. nov 202012:14 > 12:17
AFP/Peter Dejong

Predsednica suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova obavljaće tu dužnost i naredne četiri godine, pošto joj je EU obnovila mandat, saopšteno je iz tog suda u Hagu.

Mandat bugarskoj pravnici Trendafilovoj produžio je šef misije EU na Kosovu (Euleks), ambasador Lars-Gunar Vigemark.

Na čelo suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Trendafilova je prvi put bila postavljena u decembru 2016.

Pošto joj je produžen mandat, Trendafilova je zahvalila na „poverenju koje joj je ukazano“, u trenutku kada je sud „započeo novi važan period s početkom sudskih postupaka“.

Trendafilova je izrazila uverenje da će sud te postupke sprovesti na bezbedan, nezavisan, nepristrasan, pravičan i efikasan način, u skladu sa svojim mandatom.

Sud za zločine OVK formalno je 2015. godine osnovala Skupština Kosova, pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, koji je bio posledica nalaza iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji.

U tom izveštaju, Marti je između ostalog izložio osnovanu sumnju da su nekima od srpskih zarobljenika OVK u Albaniji vađeni organi, kojima je kasnije trgovano.

Mandat suda obuhvata krivično gonjenje počinitelja zločina počinjenih od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000.

Sud je do sada za ta zlodela optužio bivše oficire OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija, Jakupa Krasnićija i Saljiha Mustafu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad zarobljenicima u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. Ti zločini počinjeni su nad najmanje 407 osoba, od kojih je najmanje 98 bilo ubijeno.

Optužnica Mustafu tereti za zlodela nad najmanje šest zarobljenika „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu, koje je služilo kao zatvor“ OVK, od 1. aprila do 19. aprila 1999.

Pored njih, sud je za zastrašivanje svedoka i ometanje pravde optužio i lidere udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, zato što su objavili veliku količinu poverljivih sudskih dokumenata i otkrili identitet potencijalnih svedoka.

Svi optuženi su pred sudom u Hagu izjavili da nisu krivi, a početak suđenja čekaju u sudskom pritvoru u Sheveningenu.