Turajlić: Stalno smo u istom problemu – ne govore nam istinu

Vesti 26. nov 202009:09 > 09:13
Podeli:
Izvor: N1

Profesorka BU u penziji Srbijanka Turajlić izjavila je u Novom danu, govoreći o situaciji sa koronavirusom, da bi javnost u stvari htela od države da dobije "jasnu sliku ozbiljnosti situacije". "Ako vi u jednom momentu zatvorite celu državu zato što je situacija opasna, a u drugom to ne uradite, vi emitujete poruku - pa nije sad opasno kao što je bilo. Stalno smo u istom problemu, da oni nama ne govore istinu i da nas dovode u zabludu", kaže.

Govoreći o situaciji sa koronavirusom, kako je rekla, ne razume politički deo Kriznog štaba.

„Koji očigledno ne sluša medicinski deo Kriznog štaba, možda oni imaju neke razloge, koje ja ne razumem, ali mislim da su bili dužni da nam objasne o čemu se radi“, kaže ona.

Neki dijalog sa građanima je, kaže ona, morao da se uspostavi.

„I čini mi se da je on možda mogao da ima rezultata, kad bi ovi na vlasti razumeli ideju iskrenog transparentnog odnosa prema građanima. Ne mogu da razumem ni da mi nemamo svest, ako je danas umrlo toliko, dajte da pokušamo da se makar sami sačuvamo ako država nije u stanju da nas čuva, a nije očigledno“, kaže ona.

Kaže da bi javnost u stvari htela od države da dobije „jasnu sliku ozbiljnosti situacije“.

„Ako vi u jednom momentu zatvorite celu državu zato što je situacija opasna, a u drugom to ne uradite, vi emitujete poruku – pa nije sad opasno kao što je bilo. Stalno smo u istom problemu, da oni nama ne govore istinu i da nas dovode u zabludu“, kaže.

Čini se, kaže Turajlić, da građani jesu dovedeni u poziciju da „svako sam sebi treba da bude Krizni štab“.

„Jedino što bi to mogli da budu kad bi im neko saopštio tačne informacije“, kaže.

Govoreći o sahrani patrijarha Irineja, kaže da je to što smo videli „jedno potpuno neodgovorno ponašanje države“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.