Selaković: Srbija želi da bude punopravna članica Frankofonije

Vesti 25. nov 202020:14 > 20:21
Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je na Ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF), održanoj putem video veze, da je Srbija bila veoma aktivna kao pridružena članica i pre toga kao posmatrač u okviru te organizacije, i da želi da stekne status punopravne članice.

Selaković je, obraćajući se učesnicima konferencije na francuskom, istakao potpunu posvećenost Srbije vrednostima i ciljevima Frankofonije, koji se ogledaju u miru, razvoju demokratskih vrednosti, prevenciji i upravljanju konfliktima, poštovanju ljudskih prava, posebno prava žena, zaštiti kulturnog nasleđa, ali i u ekonomskom napretku, posebno u zemljama u razvoju, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministar je rekao da je Srbija jedna od retkih, ako ne i jedina članica u regionu Centralne i Istočne Evrope u kojoj je od 2018. godine aktivna Grupa frankofonih ambasadora, a da je u julu ove godine u saradnji sa Ambasadom Francuske u Beogradu osnovana i Grupa frankofonih državnih službenika, koja već ima 150 članova.

Šef srpske diplomatije je, budući da se konferencija održava na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naglasio da Srbija posebnu pažnju posvećuje programu namenjenom većoj autonomiji žena i osnivanju Fonda „Frankofonija sa ženama“.

„Želim da čestitam generalnoj sekretarki koja je umela da prepozna potrebu stvaranja Fonda, i koja je pokrenula njegovo osnivanje u pravom momentu, kada je ovakva pomoć ženama iz zemalja u razvoju najneophodnija“, rekao je Selaković.

Srbija prepoznaje važnost regionalnog programa „Jačanje dvojezične nastave na francuskom jeziku na Zapadnom Balkanu“, koji je počeo ubrzo nakon posete predsednika Francuske Emanuela Makrona u julu 2019. godine, i koji je u Srbiji do sada imao oko 100.000 polaznika.

Šef srpske diplomatije čestitao je Jermeniji na dosadašnjem predsedavanju, uveren da će 18. samit Frankofonije, u organizaciji Tunisa, biti održan uživo.

OIF okuplja 88 članica (54 punopravna člana, sedam pridruženih i 27 posmatrača) koje spaja upotreba i negovanje francuskog jezika.

Danas u svetu francuski jezik govori više od 300 miliona ljudi.