Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona "Orao"

Vesti 25. nov 202017:26 > 17:45
Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu, ističući da je veoma ponosan što je jedna dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i koja u svakom trenutku može da bude jednako ili uspešnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu kapetanu Ani Perišić po sletanju je čestitao Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

„Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje, koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije“, istakao je ministar Stefanović, dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let, nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je, takođe, naglasio da je bio u prilici i da poseti 98. vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je čuvar našeg neba.

„Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju stistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu – neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju“, naglasio je ministar Stefanović.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova Supergaleb G4 na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

„Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta“, istakla je kapetan Ana Perišić, koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.