Priština: Vučiću neće biti dozvoljena poseta Kosovu dok se ne izvini za zločine

Vesti 25. nov 202016:23 > 17:39
N1

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meljiza Haradinaj Stubla, poručila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, "sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova". Reagovao Petar Petković: Meljiza Haradinaj akter destabilizacije.

Ona je na Twitteru napisala da „niko iz Srbije neće imati dozvolu za posetu Kosovo“ i da je „gotovo vreme kada je Kosovo zloupotrebljeno kao moneta za međunarodno potkusurivanje i kao platforma za političku za politički šou Vučića i Srbije“.

„Nema dozvole za vas da posetite Kosovo sve dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok odgovorni za taj genocid ne budu izvedeni pred lice pravde“, napisala je kosovska ministarka na Twitteru.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova (MIP) je u subotu, 21. novembra, saopštilo da neće dozvoliti posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

POVEZANE VESTI

Ministarstvo je potvrdilo da je Vučić u četvrtak, 19. novembra, podneo zahtev da sa još trojicom svojih saradnika poseti Kosovo.

U delegaciji sa Vučićem bi trebalo da budu ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković i bivši direktor te kancelarije Marko Đurić, nedavno postavljen za ambasadora Srbije u SAD. Zahtev za posetu usledio je nakon otkrića masovne grobnice u Srbiji, za koju se sumnja da sadrži tela kosovskih Albanaca poginulih u sukobima 1999. godine, navodi Gazeta ekspres.

Petković: Manifestacija političkog nasilja

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je predstavnike Albanaca u Prištini da shvate da „svoje retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije zamene najzad modernom i konstruktivnom politikom“, saopšteno je iz tog tela Vlade Srbije.

Petković je konstatovao da je ministarka spoljnih poslova Кosova Meljiza Haradinaj danas još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu, jer „njena izjava da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću do daljeg neće biti dozvoljen dolazak na Кosovo jeste manifestacija političkog nasilja i nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i svih pravila civilizovanog ponašanja“.

Albanci na Кosovu i dalje žive kao taoci sopstvenih političkih lidera u nametnutom paralelnom univerzumu, istakao je Petković u pisanoj izjavi, podsećajući kosovske zvaničnike da se ne živi ni u 2000. ni u 2008. godini.

U atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini nemoguće je efikasno raditi na normalizaciji odnosa, naglasio je on.