NVO: Zbog divlje gradnje na Vračaru smeniti nadležnog gradskog sekretara

Vesti 25. nov. 202015:09 > 15:16
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nekoliko nevladinih organizacija (NVO), iz oblasti urbanizma, zatražilo je smenu sekretara Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda Nemanje Stajića i hitno ispitavanje rada tog Sekretarijata, "s obzirom na postupke koje sprovodi i rešenja koja izdaje", uz ocenu da "urbanizam prestonice i dalje boluje od divlje gradnje koja ostaje rak rana kako Beograda, tako i Vračara".

„Divlja gradnja, osim što uništava urbanističko tkivo Beograda, još je jedan pokazatelj odsustva pravne države i kaubojštine investitora koja se nažalost toleriše, ili još gore, u kojoj delovi vlasti saučestvuju“, naveli su u zajedničkom saopšenju Društvo za ulepšavanje Vračara, Udruženje Topolska i Društvo za uredjenje i ulepšavanje Krunskog venca.

Te NVO navode da je objekat u Sazonovoj 21, koji je u fazi izgradnje, po spratnosti već premašio parametre koji su bili propisani gradjevinskom dozvolom, kao i da je na objektu u Jadranskoj ulici investitor umesto 5 izgradio 8 spratova.

„Iako je bilo najavljeno rušenje nelegalno izgradjenog dela tog objekta, došlo je, umesto toga, do njegovog ozakonjenja, što najsnažnije osudjujemo“, navedeno je u saopštenju.

„Čekamo konkretne mere, korake i rezultate u borbi sa divljom gradnjom, kako na Vračaru i u Beogradu, tako i u celoj zemlji“, poručile su ove organizacije.

One su konstatovale i da su odredjeni pomaci kada je reč o urbanizmu u Beogradu svakako vrednihvale, poput iniciranja zaštite kulturno-istorijskih celina kao što su Krunska ulica, Krunski venac ili Smiljanićeva ulica.