PSG pozvao muškarce da ofarbaju obraz u crveno u borbi protiv nasilja nad ženama

Vesti 25. nov 202013:57 > 14:01
Printscreen/PSG

Pavle Grbović, Sergej Trifunović i Vladimir Pajić ispred Pokreta slobodnih građana (PSG) pozvali su sve muškarce da se priključe borbi protiv nasilja nad ženama i ofarbaju svoj obraz crvenom linijom.

Kako je saopšteno, PSG je odlučio da povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na taj način ukaže na sve ubijene i zlostavljane žene u Srbiji, a po ugledu na fudbalere iz italijanske Serije A koji već nekoliko godina imaju istu akciju.

POVEZANE VESTI

Pokret je pozvao i sportiste fudbalskih i košarkaških klubova da urade isto što i njihove italijanske kolege na međunarodnim i prvenstvenim utakmicama koje igraju ove nedelje.

Nasilje nad ženama i devojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava, a podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja, naveo je PSG.

Pokret je istakao da je u vreme pandemije koronavirusa i čestih višednevnih zatvaranja povećan broj žena koje traže pomoć od stručnih službi, dok se tačan broj napada koji se dogodoio 2020. godine još ne zna.

Pokret ukazuje da je neophodno da se podigne nivo edukacije kako bi žene i devojčice što ranije prepoznale nasilje, ohrabre žene da izađu iz odnosa sa nasilnicima i uspostavi državno telo koje će se baviti praćenjem nasilja i brojem ubistava žena.