RSF o Dinku Gruhonjiću: Primer kako verbalni napadi prerastaju u stvarne

Vesti 25. nov 202007:51 > 08:12
N1

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica", koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, zatražila je da se istraži incident u kome su na ulazu zgrade u Novom Sadu, u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjić, ispisane poruke mržnje za koje se sumnja da su upućene njemu.

Kako je saopšteno, iz te organizacije su naveli da je to primer „kako verbalni napadi mogu da prerastu u stvarne“. 

POVEZANE VESTI:

„Odgovornost je političara, a ne samo policije, da štite novinare – rečima i delima“, rekao je za Glas Amerike predstavnik te organizacije, koji je zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj.  

U noći izmedju ponedeljka i utorka, u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi novinar Gruhonjić, nepoznate osobe su ispisale grafite koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti. 

Juče su prekrečeni ti uvredljivi grafiti. 

Globalna inicijativa: Vlasti da omoguće novinarima da slobodno i sigurno izveštavaju

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala osudila je pretnje koje su upućene novinaru Dinku Gruhonjiću.

Kako je navedeno u saopštenju, iz Inicijative su pozvali Vladu Srbije i lokalne vlasti u Novom Sadu da preduzmu konkretne mere koje bi osigurale novinarima da mogu „slobodno i sigurno da izveštavaju“. 

Oni su dodali i da „civilno društvo, uključujući nezavisne novinare, igra ključnu ulogu u jačanju otpornosti na kriminalnu upravu i organizovani kriminal“, i da će da podrže napore organizacija civilnog društva koje se bave tim aktivnostima.