Rio Tinto: Radimo u skladu sa propisima

Vesti 25. nov. 202000:18 > 07:02
Podeli:
Izvor: N1

Na nedavne tvrdnje meštana sela oko Loznice da je njihovo zemljište na netransparentan način postalo građevinsko, kako bi Rio Tinto tu otvorio rudnik, iz te kompanije navode da to nije tačno.

U odgovoru za N1 tvrde da njima zemljište nije dodeljeno, već da je samo promenjena namena, iz poljoprivrednog u građevinsko, a na osnovu Uredbe o usvajanju prostornog plana. 

„Prostorni plan za područje posebne namene ‘Jadar’ usvojen je u februaru 2020. godine, čemu je prethodio rani javni uvid u trajanju od 15 dana, a zatim i javni uvid u trajanju od 30 dana. U toku trajanja javnog uvida, organizovane su dve javne prezentacije, jedna kao deo zakonske obaveze, u Loznici, a druga dodatna održana je u Brezjaku na osnovu molbe koji je kompanija uputila Ministarstvu, zbog toga što smo saznali od lokalnog stanovništva da mnogo njih nije u mogućnosti da dođe u Loznicu“, stoji u odgovoru kompanije.

Takođe navode da su termin i lokacija javnog uvida, kao i prezentacije, najavljeni u novinama Informer (oglas je dostavljen i našoj redakciji), kao i da je informacija o tome bila objavljena na sajtu Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Kako tvrde, tada su građani mogli da dostavljaju svoje primedbe i sugestije na plansku dokumentaciju. Nakon toga, organizovana je i javna sednica komisije za planove, a Rio Tinto je, prema njihovim rečima organizovao i dane „Otvorenih vrata“ za lokalno stanovništvo. 

Početkom ovog meseca, neki od meštana sela kod Loznice i predstavnici Podrinjskog antikorupcijskog foruma najavili su na konferenciji za novinare u Beogradu i žalbe Upravnom sudu, jer smatraju da je ceo postupak bio nezakonit i u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Tada su istakli i da građanima nije rečeno da se pored rudnika planira i jalovište.

Predstavnici globalne rudarske firme koja u okolini Loznice planira da iskopava i prerađuje mineral jadarit, kažu da je lokacija o kojoj je ovde reč tek od nedavno u razmatranju.

„Prvobitna lokacija deo je Prostornog plana, međutim mi smo za potrebe funkcionisanja rudnika na način koji je u skladu sa politikom bezbednosti i zaštite životne sredine sa jedne strane, a sa druge strane isplativ, nastavili sa istraživanjem i pronalaženjem još povoljnijeg rešenja. U međuvremenu smo razmatrali 19 različitih lokacija u radijusu od 10 kilometara od planirane lokacije za postrojenje za preradu rude. Nakon detaljne analize došli smo do rešenja koje smatramo da je najbolje kada je samo odlaganje otpada u pitanju i sve to je rezultiralo time da razmišljamo o promeni lokacije odlagališta“, tvrde iz Ria Tinta za N1. 

Pribavljanje dozvola za ovaj posao im tek predstoji, stoji u odgovoru iz predstavništva te firme u Srbiji.