Građani prekrečili preteće grafite mržnje na ulazu u Gruhonjićevu zgradu

Vesti 24. nov. 202021:30 > 21:33
Podeli:
Izvor: N1

Građani Novog Sada okupili su se večeras ispred zgrade u kojoj živi novinar Dinko Gruhonjići i prekrečili grafite mržnje koje su sinoć ispisale nepoznate osobe na fasadi zgrade i vratima ulaza u zgradu.

Oko stotinu Novosađana i prijatelja Dinka Gruhonjića spontano se večeras okupilo ispred zgade i donelo četke i nekoliko kanti farbe kojom su prekrečili grafite.

Na ulazu u zgradu bile su poruke: „Pi*do ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje je bio nacrtan „keltski krst“ i „svastika“ što su nacistički simboli, a uz to je bilo napisano i „Ratko Mladić srpski heroj“.

Taj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom „Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?“ u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu.

Vandalski čin osudile su danas mnoge opozicione stranke i pojedine nevladine organizacije, a reagovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u kojem je Gruhonjić programski direktor. Mnogi od njihovih predstavnika i čanova večeras su učestvovali u krečenju grafita.

NDNV je slučaj prijavio nadležnom javnom tužilaštvu i policiji.