Tadić: U naše vreme kriminalci pobegli iz zemlje, nikad nisam upravljao Vladom

Vesti 24. nov. 202020:55 > 20:57
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Pressingu da su u njegovo vreme "svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje kad su nasrnuli na Šarić klan". "Problem je što u našem vremenu nismo mogli da objasnimo građanima, imali smo katastrofalan PR", kaže. Naglašava da "predsednik ne sme da upravlja Vladom", već da to rade premijeri i odbacuje optužbe da je on upravljao Vladom, a ne Mirko Cvetković".

Na pitanje o nedavnoj polemici treba li predsednici da se obraćaju na sahranama crkvenih velikodstojnika, Tadić kaže da „jeste u redu da predsednici države predstavljaju državu na svim manifestacijama koje imaju nacionalni značaj“.

POVEZANE VESTI

„Jedna od ustavnih nadležnosti predsednika je upravo ova, sahrana crkvenog poglavara u većini država ima nacionalni značaj i potpuno je normalno da se predsednik pojavi, ali nije normalno da predsednik zloupotrebi taj događaj u svrhu političke kampanje“, kaže Tadić.

Ističe da on na sahrani patrijarha Pavla nije želeo da govori, ali da je bio zamoljen od predstavnika crkve.

„Obratio sam se, pre svega pozdravljajući sve goste, i rekao sam dve rečenice o patrijarhu Pavlu, razumejući njegovu misiju, ali mi nije palo na pamet da zloupotrebim svoje poznanstvo s njim, ni šta mi je on govorio“, kaže.

Dodaje da je Vučić „privatizovao svoj odnos sa patriajrhom“.

„Prvo, to je s one strane ukusa, a drugo, to je izvan principa sekularnosti države“, kaže.

Osvrnuo se i na Vučićevo prisustvo sahrani mitropolita Amfilohija.

„Video bih čin pomirenja da je otišao samo na sahranu i bio tamo, izvršio normalni, grašanski, ljudski ili čak verski čin, ali Vučić je tokom liturgije posvećene Amfilohiju davao političke izjave. To je bilo potpuno van svake pristojnosti“, kaže Tadić.

Kad god neko kaže da su u politici svi isti, kaže Tadić, „zastrašujuće greši“.

„Ali onda i radi za Vučića, jer njemu to odgovara, taj stav. Mislim da su razlike među nama u svakom smislu dijametralne, ne samo u smislu stila, odnosa prema moralu, odnosa prema ljudima… Njegov način vladanja zemljom je efikasniji, mnogi žale što nisam čvršće držao stvari u svojim rukama“, kaže on.

„Ja nikada nisam upravljao Vladom“

Naglašava da „predsednik ne sme da upravlja Vladom“, već da to rade premijeri.

„Bila je optužba da sam ja upravljao Vladom, a ne Mirko Cvetković. Ja nisam upravljao Vladom, nikada, nikada se nisam mešao ni u jednu odluku Vlade, ni nadležnost Vlade“, kaže on.

Tvrdi da je on, za razliku od Vučića, bio demokrata.

„Demokratska stranka koju sam ja vodio je delegirala ljude za ministre. Mirko Cvetković je izabran kao ekspert, kasnije je postao član DS, bez konsultacija sa njim niko nije mogao biti izabran, imao je i primedbe, na njegovu primedbu je smenjen Mlađan Dinkić. Nikada nisam rekao ministru bilo kom šta treba da uradi, nikada nisam naložio Cvetkoviću, ili guverneru šta treba da uradi, čak sam branio pojedine insitucije od ministara tadašnjih“, kaže on, dodajući da predsednik repuublike predstavlja zemlju u svetu.

„SNS dolaskom na vlast najavila oslobađanje osuđenika“

Kako je rekao, „Zakon o Savetu za nacionalnu bezbednost i službama bezbednosti je posledice revolucije i razvoja čitavog sektora“. Dodao je da su za civilnu kontrolu nadležni parlament, Vlada i predsednik.

„U moje vreme službe nisu kontrolisale nikoga, dobili smo ogromna međunarodna priznanja, ogromna reforma koju smo učinili sektora bezbednosti“, kaže.

Ističe da su svi ključni kriminalci pobegli iz zemlje „kad su nasrnuli na Šarić klan“.

„Međunarodna saradnja je bila neverovatna u tom trenutku, prvi put smo izvozili bezbednost u svet, problem je što u našem vremenu nismo mogli da objasnimo građanima, imali smo katastrofalan PR, mi smo to uradili, nema veze. Nakon Brisa Tatona smo vođe navijačkih grupa oterali u zatvor, mislite da sadašnji šefovi navijačkih grupa mogu da budu osuđeni za ubistva“, rekao je on.

SNS je, kaže, „dolaskom na vlast najavila oslobađanje osuđenika“.

„Oslobodili su polovinu osuđenika u Srbiji, to su oni batinaši koji uteruju ljude u izbornim kampanjama. Kreću organizacije kroz navijačke grupe, kreću šverc narkotika, povezivanje s nekim sistemima, sportski savezi, fudbalski savezi, nameštanje utakmica, to je sve posledica kriminalizacije društva. Vrlo brzo će doći do sukoba između čelnika i glavešina SNS, a to će biti sukob oko podele mafijaškog plena, to je potpuno jasno svakome ko hoće da vidi stvari“, kaže Tadić.

Kaže da je vodio borbu protiv organizovanog kriminala, kao i da to danas „Vučić ne radi“.

„Ogromnu energiju smo posvetili dvema stvarima – borbi protiv mafije i završetku saradnje sa Haškim tribunalom“, kaže.

„U personalnom smislu će biti lošiji odnosi predsednika Srbije i SAD“

Govoreći o nedavnim predsedničkim izborima u Americi, kaže da je bilo „infantilno“ očekivati da se promeni nešto po pitanju Kosova izborom novog predsednika.

„To ne zavisi od čoveka koji je na čelu države, nego od toga šta su strateški ciljevi. Amerika je išla i dalje sa implementacijom nezavisnosti Kosova, za mene je bilo neverovatno koji se utisak stvara u Srbiji, da bi sa Trampom sve krenulo drugačije“, kaže.

Neće doći do suštinske promene američke politike na Kosovu, kaže Tadić, ali će u personalnom smislu biti lošiji odnosi izmešu predsednika Srbije i SAD.

Po pitanju Vašingtonskog sporazuma, tačnije premeštanja ambasade u Izraelu u Jerusalim, kaže da se „neće zaboraviti ništa, u domenu politike“.

„Ne samo što smo u problemu sa rezolucijom UN, pa smo time relativizovali i Rezoluciju 1244, pa smo u problemu i sa EU, a sad ćemo biti i sa Bajdenovom administracijom. Upozorenje EU je ozbiljno. Potpuno je nekorisno i neshvatljivo da vi činite nešto što je od posebnog interesa za jedan deo izraelskog društva, a da za to dobijete da Izrael prizna nezavisnost Kosova, to su ti apsurdi Vučićeve politike, pri čemu je taj sporazum imao i dobre elemente“, kaže Tadić.

„Vučić se strašno plaši gubitka predsedničkih izbora“

Vučić je, kaže Tadić, čovek koji se svakog dana hvali svojom hrabrošću, a u suštini „ima mentalni problem sa hrabrošću“.

„Strašno se plaši gubitka predsedničkih izbora, zato najavljuje izbore na svim nivoima, sa ciljem da nijedan glas ne izgubi. Predsednički izbori su biti ili ne biti, naravno da može da izgubi, ja vam kažem kao čovek koji je sasvim sigurno po procenama svih gubio izbore 2004. godine“, kaže Tadić.

Kaže da se grdno vara „ko god misli da su izborni uslovi važniji od toga kako će se opozicija organizovati“.

Parlament, kaže, ne može da bude „kuća za dijalog“, jer je jednostranački.

„Potrebno je, ne samo ja da razgovaram, nego svi opozicioni lideri da razgovaraju, da se otvori jedan politički dijalog. Društvo koje se ne pomiri unutar sebe, nema šanse da se pomiri sa regionom, s kojim je bilo umešano u strašni rat“, kaže.

Što se tiče lustracije, kaže da je mogla da se desi samo nakon 5. oktobra.

„Nakon toga nismo nikad imali većinu za lustraciju“, kaže.

Kako je rekao, „ne koristi nijednu privilegiju, niti je uzeo jedan jedini dinar od države“.

„Država mi nikad nije platila nijedno putovanje, jedino što meni država obezbeđuje je bezbednost na osnovu bezbednosne procene, ako se kaže da nemam razlog za obezbeđenje, neću ga ni imati, to država radi za bivšeg šefa države“, kaže on.

Kaže da Tomislav Nikolić „mora da bude kažnjen finansijski za to što živi u predsedničkoj vili i dalje“.

„Na taj način, da plati stvarnu kiriju, koliko košta ta vila na tržištu ovog trenutka“, kaže Tadić.