Miletić o Poverenici: Kandidatura u tajnosti, na brzinu, bez mišljenja eksperata

Vesti 24. nov. 202013:27 > 13:34
Podeli:
Izvor: N1

Goran Miletić iz Koalicije protiv diskriminacije, govoreći o jedinom kandidatu za Povernika za zaštitu ravnopravnosti, kaže da je glavni problem što se čitav proces obavlja "u tajnosti i na brzinu", navodeći da smatra da je bilo prostora za bolji rad kad je u pitanju Brankica Janković, koja je predložena ponovo za tu funkciju, pa i da je bilo, prema njegovom mišljenju, i boljih kandidata. Problem je što se ne konsultuju javnost, eksperti ili oni kojih se to nešto tiče, već poslaničke grupe rade onako kako misle, bez otvaranja dijaloga, dodaje.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo odlučio je da kao jedinog kandidata za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predloži Brankicu Janković, koja je taj posao radila i u prethodnom mandatu. Ovaj predlog, kao i sam način odlučivanja, ne podržavaju predstavnici pojedinih nevladinih organizacija, pa je tako Koalicija protiv diskriminacije zatražila da se izbor nove/stare poverenice hitno zaustavi.

Goran Miletić iz Koalicije, gostujući u emsiji N1 Studio Live, objasnio je taj zahtev navodeći da je sednica Odbora sazvana u petak za ponedeljak, a nigde se „nije nalazilo ime kandidata i nismo znali, kao javnost, ko će to biti“. Mi, kao oni kojih se to tiče, moramo da vidimo da li je kandidat stručan, da li ispunjava zakonom propisane uslove, tim pre što je gospođa (Brankica) Janković već bila Poverenik – bitno je da, kao javnost, kažemo svoj sud – da li je ona dobro radila, a ne da se sve na brzinu radi, dodao je.

Kaže da je predlog Povernika mogao da iznese i prošli saziv parlament, „da je postojao dug period od šest meseci“, ali da se sve iz nepoznatog razloga prolongiralo: I sada se, dodaje, „u tajnosti vrši ovakav redosled pred odborom“ da mi dobijamo odluku „prilično na brzinu i u tajnosti, i zato smo reagovali i tražili da se čitav postupak obustavi“.

Međutim, to se nije dogodilo. Osvrćući se na reči predsednice Odbora koja je rekla –  jel trebalo da uzme megafon i viče da je sazvala odbor, Miletić kaže da je njen rečnik bio neprikladan, naročito jer je nazvala novinare piskaralima, a da to zapravo govori o njenom razumevanju novinara, nevladinih organizacija ali i javnosti uopšte.

Postoji dosta zajednica i grupa u društvu u Srbiji koje se osećaju diskriminisano, kojima je jako bitno ko je ta osoba (Poverenik) i vredi da one daju svoje mišljenje i vide da li ispunjava sve potrebne uslove, ističe Miletić.

On je naveo da je bilo slično, kako kaže, i prošlog puta, navodeći da je tada Janko Veselinović podneo ostavku u Odboru jer je pet minuta pred sednicu dobio poziv da učestvuje u odlučivanju, a, kako navodi Miletić, rekao je da za to vreme svakako nije mogao da se upozna sa biografijom kandidatkinje (Brankice Janković).

Na pitanje kako su zadovoljni radom Brankice Janković prethodnih godina, kaže da su svi kao civilno društvo pokušavali da sarađuju, bez obzira ko je poverenik.

Kaže da se u njenoj biografiji ne ispunjava do kraja deo koji se tiče godina bavljenja ljudskim pravima i da je tu klimavo. Na pitanje kako bi ocenio kako se bavila zaštitom ravnopravnosti i da li je to bio adekvatan način, naveo je da, prema njegovom mišljenju, nije. „Prva stvar koja se desila kada je došla na čelo insititucije je da odjednom od romske ili LGBT zajednice koje su najdiskriminisanije po svim istraživanja, gospođa Janković je odjednom preko noći promenila da su najdiskriminisaniji stari i siromašni, što je popularno čuti, ali ne odgovara činjenicama“, naveo je.

Postojalo je, kaže Miletić, „mnogo predstavki koje su bile odbačene“, a za koje tvrdi da je u njima bilo diskriminacije, dok ih je Poverenica, kako navodi, odbacila ili odbila o njima da raspravlja. „Bilo je prostora za mnogo bolji rad. Čini se da je u Srbiji moglo da se nađe mnogo kandidata koji su dobri za ovu funkciju“, dodao je.

Problem je što se ne konsultuje mišljenje koje dolazi od javnosti, apsolutno se ne slušaju eksperti ili oni kojih se to nešto tiče,  poslaničke grupe rade onako kako misle bez ikakvog pokušaja da otvore dijalog sa javnošću ili sa građanima, zaključio je.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: