Lončar: Klinika za plastičnu hirurgiju kovid-bolnica, 1.949 medicinara zaraženo

Vesti 24. nov 202012:08 > 12:09
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Nikola Anđić

Od podne Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid bolnica, saopštio ministar Zlatibor Lončar.

POVEZANE VESTI

 Zlatibor Lončar je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica napomenuo da se u sredu otvaraju novi kapaciteti i u Vrnjačkoj Banji.

U Srbiji je 1.949 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, od kojih je 64 hospitalizovano, saopštio je Lončar. Lončar je tim povodom apelovao na građane: „Ako vam je stalo do lekara, promenite ponašanje. Prekinite kontakte, jer je to jedini način da pomognete sebi i njima“.

„Mi smo sa Infektivne klinike noćas počeli da šaljemo pacijente za Nišku banju, za Kragujevac, jer jednostavno u ovom trenutku su bolnički kapaciteti iscrpljeni“, naveo je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Doktor kaže da već devet meseci ponavljaju, pričaju, mole, navodeći da za ovu bolest nema leka, vakcine, i da jedino ostaje preventiva – distanca, maska, mere – da se spreči širenje virusa.

U Srbiji od danas stupaju na snagu nove mere za suzbijanje širenja koronavirusa, koje će trajati narednih deset dana.

Nove protivepidemijske mere su skraćenje radnog vremena do 18:00 restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima i obavezno i bezuslovno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabranjena su sva javna okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od te mere izuzeti su preduzeća, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi pravilo da moraju obezbediti četiri kvadratna metra po osobi. Detaljnije u odvojenoj vesti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.