Izvršitelj odustao od iseljenja u Veterniku jer je jedan član porodice zaražen

Vesti 24. nov 202011:48 > 11:57
N1

Izvršitelj je u Veterniku kraj Novog Sada sa policijom došao da iseli porodicu Tatari, ali je odustao kada je jedan član porodice rekao da je oboleo od koronavirusa.

Ispred kuće se okupilo stotinak građana i aktivsta Združene akcije „Krov nad glavom“, koji su izvršitelju skrenuli pažnju da će, u slučaju iseljenja porodice Tatari, omogućiti širenje koronavirusa.

Nakon ubeđivanja koje je trajalo skoro sat vremena, izvršitelj je odustao od iseljenja porodice.

Združena akcija „Krov nad glavom Novi Sad“ tvrdi da pet domaćinstava porodice Tatari živi na placu koji su kupili pre više od četiri decenije, a problemi su počeli 1993. godine, kada je Vodoprivredno društvo „Šajkaška“ pokrenulo spor na Osnovnom sudu protiv Tefika Tatarija, koji je on izgubio.

Navode da je jedan od službenika Šajkaške, početkom 2000. godine nezakonito preparcelisao plac na kojem porodica Tatari živi, upisao ga u katastar i postao vlasnik.

Njegovi naslednici tužili su porodicu Tatari 2013. godine, koja je opet izgubila spor i pokrenula postupak izvršenja.

Viši sud je 2018. godine naložio Osnovnom sudu da obavi dopunu spisa predmeta povodom izjavljene žalbe izvršnog poverioca, jer je više stranica nedostajalo, i to upravo onih stranica koje su išle u korist porodice Tatari.

„Od tada pa do danas, Osnovni sud nije izvršio dopunu spisa“, tvrde u Združenoj akciji „Krov nad glavom“.

Krov nad glavom: Jedan od muškaraca u pratnji izvršitelja saopštio da je zaražen koronavirusom

Organizacija „Krov nad glavom“ saopštila je da je, tokom prinudnog iseljenja porodice Tatari u Veterniku, jedan muškarac, koji je došao u prisustvu izvršitelja Milana Uzelca, saopštio okupljenima da je pozitivan na koronavirus, a da prisutni pripadnici policije nisu reagovali na to.

„Prinudno iseljenje je bilo zakazano uprkos pozivima Gradskog štaba Novog Sada na solidarnost, kako bi se sprečilo širenje virusa i uprkos svim vanrednim merama i zabranama okupljanja policija nije reagovala na činjenicu da je osoba koja je prisustvovala sa poverilačke strane pozitivna“, navodi se u saopštenju.

Združena akcija Krov nad glavom uputila je Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde poziv da prinudna iseljenja budu obustavljena tokom trajanja pandemije, budući da se krov nad glavom pokazao kao najvažniji činilac kada je reč o zaštiti zdravlja.

„Uprkos našim apelima, ovo je četvrto iseljenje kom svedočimo u poslednjih šest radnih dana. Snimak iseljenja je dostupan na društvenim mrežama, a mi od nadležnih zahtevamo da se prisutna zaražena osoba sankcioniše zbog nepoštovanja mera koje su na snazi i da se izvršitelju Milanu Uzelcu zabrani svaki sledeći pokušaj iseljenja porodice Tatari, te da bude sankcionisan zbog svesnog izlaganja virusu kako ugroženih porodica, tako i okupljenih građana“, zaključili su iz „Krova nad glavom“.