Više vozila gradskog prevoza na ulicama u špicu, putnici maske "uglavnom nose"

Vesti 23. nov. 202017:40 > 19:19
Podeli:
Izvor: N1

Po preporuci Kriznog štaba u Beogradu od utorka više polazaka gradskog prevoza u popodnevnom špicu. Šta mogu da donesu nova pravila, kada se ni postojeće mere u vozilima GSP-a nedovoljno poštuju?

Po stupanju novih epidemioloških mera na snagu, od utorka, u perodu od 15 do 20 sati, biće 236 vozila za gradski prevoz više na beogradskim ulicama.

„Gledaćemo da rasporedimo autobuse, da na onim linijama na kojima bude najveća gužva, tu bude najviše vozila“, poručuje gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić.

Nošenje maske, u prevozu, obavezno je još od jula. Nose li je svi putnici?

„Redovno nosim“. 

N1: A ostali?

„Tu i tamo, ja uvek nosim“.

„Ako ne nosi neko to su onda mlađi, 15-20 godina“.

N1: Je li nose putnici masku?

„Uglavnom nose, nisam primetio da sad neko nema“.

N1: Da li je to tako svaki dan?

„Pa nije baš“. 

N1: Nosite li masku?

„Da normalno…“

N1: Vi vršite kontrolu karata, nose li putnici?

„Neko nosi, neko ne nosi“. 

N1: I šta onda kad ne nose?

„Onda ih odstranim iz vozila“.

POVEZANE VESTI:

 Ne samo da se bez maske ne sme u prevoz, već je i kažnjivo sa 5.000 hiljada dinara. Da pišu kazne, od nedavno imaju ovlašćenje i komunalni milicajci.

„S obzirom da je Komunalna milicija dobila nova ovlašćenja da može da piše prekršaje i za nenošanje maski, 15 ekipa stajaće na stajalištima i vršiće kontrole primene mera“, kaže gradonačelnik.

Ove odluke doneo je gradski Krizni štab i one se znatno razlikuju od odluka sa republičkog Kriznog štaba. Naime, u subotu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da se autobusi koji popune 50 odsto kapaciteta neće zaustavljati na sledećem stajalištu.

Iz Gradskog štaba poručuju – autobusi će se zaustavljati na svakom stajalištu. U GSP sindikatu Centar kažu da je izjava ministra izazvala pometnju i među putnicima, a i među vozačima. 

„Samo zamislimo, da je to usvojeno, mislim da bismo imali kamenovanje vozila i napade na vozače koji bi se merili desetinama dnevno, šta ćemo s putnicima koji su ušli u vozilo, kako bi se gužva raščistila“, kaže Ivan Banković iz sindikata.

U sindikatu dodaju da će biti loše i ako se broj vozila smanji posle 20 sati, s obzirom na to da ima dosta putnika koji prevoz koriste i posle druge smene.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.