NKZD: Smanjen prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji

Vesti 23. nov. 202016:32 > 16:32
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Prostor za delovanje civilnog društva u Srbiji smanjio se u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju, u istraživanju Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji.

Kako se navodi, svetski savez organizacija civilnog društva CIVICUS stavio je Srbiju na listu za praćenje zbog sve većih ograničenja građanskih sloboda i rejting Srbije snižen je sa suženog na opstruirani prostor za delovanje građanskog društva.

Rejting „opstruiran“ ukazuje na situaciju u kojoj „država nameće niz zakonskih i vanzakonskih ograničenja civilnom društvu kroz omalovažavajuće izjave i birokratska ograničenja“, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Agencije za privredne registre, na kraju 2019. godine bilo je 32.876 registrovanih udruženja građana i 915 fondacija i zadužbina, a tokom godine registrovana su 2.052 nova udruženja, a izbrisano je 841.

Pravno okruženje u kome organizacije civilnog društva u Srbiji rade pogoršano je tokom 2019. petu godinu za redom, prvenstveno kao rezultat sve većih ograničenja građanskih sloboda.

Finansijska održivost civilnog sektora nije se začajnije promenila tokom 2019. Finansijska održivost većine organizacija civilnog društva i dalje je prilično slaba, dodaje se u saopštenju.

Slika o civilnom sektoru blago je pogoršana tokom 2019. godine.

„Nastavili su se napadi na aktiviste i novinare tokom 2019, dok je tekuća negativna kampanja protiv organizacija u medijima bliskim vladajućoj stranci imala štetan uticaj na stavove javnosti prema civilnom društvu, kao i ljudskim i građanskim pravima“, navodi se u saopštenju.