Tužioci: Tači priznao, pa porekao, da je bio na mestu zlostavljanja zarobljenika

Vesti 23. nov. 202014:06 > 14:12
Podeli:
Izvor: Jerry Lampen/Pool via REUTERS

Bivši komandant OVK Hašim Tači priznao je, u januaru ove godine, tužiocima suda za zločine OVK u Hagu da je bio prisutan na lokaciji gde su zarobljenici OVK bili pritvoreni i zlostavljani i da je znao da su oni prebijani, ali je u dodatnom razgovoru, u junu, sve to porekao.

To piše u dokumentu kojim su tužioci od pretprocesnog sudije Nikole Gijua (Nicolas Guillou), krajem jula, zatražili dozvolu da prilože dodatne dokaze protiv Tačija, optuženog za zločine nad Albancima, Romima i Srbima u nelegalnim pritvorima OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998-99 godine.

Tužioci su kao dokaz priložili transkript Tačijevog saslušanja od 13. i 14. januara 2020. godine.

„U tom razgovoru, Tači je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u (redigovana lokacija) vreme pritvaranja i zlostavljanja (redigovana imena zarobljenih), kao i da je znao da su (redigovana imena zarobljenih) bili prebijani“, piše u dokumentu tužilaštva, s kojeg je 18. novembra skinuta oznaka poverljivosti.

U istom razgovoru, Tači je, po tužiocima, potvrdio i da je Glavni štab OVK objavio određeno saopštenje.

Sve to, Tači je, međutim negirao u sledećem razgovoru sa tužiocima, od 13. do 16. jula, do kojeg je došlo na zahtev njegovog branioca, nakon što je, krajem aprila, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) obelodanio da je podneo predlog optužnice protiv Tačija i Kadrija Veseljija.

U tom razgovoru, Tači je, kako navode tužioci, „dao čitav spektar navodnih ‘razjašnjenja’ o prethodnom razgovoru i odgovorio na dodatna pitanja tužilaštva“.

Tači je tada „razradio“ svoj prethodni iskaz o tome šta je znao „o događajima u (redigovana lokacija), tvrdeći prvo da je samo bio svestan optužbi o (redigovano), da bi zatim tvrdio da nije bio informisan da je njima naneto zlo i da je, u svakom slučaju, on otkrio da se njima ništa nije dogodilo“.

Po dokumentu tužilaca, Tači je tvrdio i da „kada mu je rečeno da se događaju loše stvari, on je to povezao sa bombardovanjem od strane Srbije, a ne sa (redigovano)“.

Tači je tužiocima tvrdio i da se „to što mu je bilo rečeno da se desilo, u stvari nije desilo“. „U višestrukom, opširnom poricanju, Tači je, između ostalog, tvrdio da u OVK nije postojala obaveštajna služba da ni Glavni štab OVK, ni privremena vlada (Kosova) nikada nisu funkcionisali, već su postojali samo na papiru“, piše u dokumentu tužilaštva.

Po oceni tužilaca, poricanja kojim je Tači, u drugom razgovoru, pribegao „očito su neverovatna“ i ne bi im trebalo pokloniti poverenje, budući da su „u direktnoj protivrečnosti sa dokazima“.

U odvojenom dokumentu, tužioci su naznačili i da je Tači, u intervjuu prištinskom listu Zeri, 1. aprila ove godine, „lagao“ da nije bio saslušavan pred haškim tužilaštvom.